Символичния ключ на Русенския университет предаде вчера досегашният ректор чл.-кор.проф.Христо Белоев на избраната във вторник вечерта за нов ректор проф.Велизара Пенчева. Нека РУ да бъде гарант за просперитета на Северен централен район, пожела Белоев и връчи на своята наследница и регалиите - жезъла и огърлицата, които са олицетворение на ректорската власт. 
Изборът ми е предизвикателство и аз се надявам да работя така, че университетът да развива това, което е направено от досегашния ректор за последните 8 години, за да върви РУ напред и нагоре, увери проф.Пенчева. Тя  заяви, че ще продължи политиката от последните два мандата за утвърждаването на висшето учебно заведение в национален и международен аспект. Осем години бях в екипа на проф.Белоев и се надявам със същата активност, която той проявяваше, да продължа да работя, каза ректорът.
До 20 януари трябва да се проведе изборът на декани на факултети, до 25-и трябва да бъде избран и новият Академичен съвет, който ще се състои от 45 души, а на 28-и съветът трябва да гласува новия екип на новия ректор. Предстоят разговори и до десетина дни моите предложения за новия екип ще бъдат ясни, каза проф.Пенчева. Да, екипът тепърва ще се формира, потвърди и ексректорът проф.Белоев, като и двамата не уточниха кой от досегашните зам.-ректори ще остане на поста си.
 На Общото събрание завчера бяха избрани също нов председател на Общото събрание - това е чл.-кор.проф.Христо Белоев и председател на Контролния съвет - проф.Владимир Хвърчилков.