Виновен или невинен предстои да чуе днес бившият кмет на Ветово д-р Рейхан Хабил, който бе изправен за пореден път на съд за ощетяване на общината с над 100 000 лева. Според прокуратурата дългогодишният градоначалник е провеждал фиктивни конкурси за избор за фирми-изпълнители на ремонти, част от документите по процедури били оформяни постфактум или изобщо липсвали, като впечатление правело, че действал в полза предимно на една и съща фирма.
46-годишният лекар се сдоби с обвинения по общо три престъпления, извършени по време на кметуването му между 2007 и 2009 година. А разследването срещу него започнало след сигнал на неговия наследник и настоящ кмет Георги Георгиев.
Според прокуратурата в корена на закононарушенията било сближаването на Хабил с бизнесмен, чиято фирма станала дежурен изпълнител на общински проекти във Ветово. 
С предприемача кметът сключил и 13 граждански договора за близо 14 000 лева, с които му възложил функции за ръководител на проект, финансиран по програма САПАРД. Обвинението обаче твърди, че срещу тези пари бизнесменът не е свършил никаква полезна работа, а целта била само да вземе някой лев. Адвокатът на Хабил контрира, че ролята на бизнесмена била много важна, за да може общината да спечели проекта по САПАРД за над 2.8 милиона лева без ДДС. Помощта му била нужна, тъй като общинската администрация нямала капацитет да работи по тези програми.
Прокуратурата твърди още, че бившият кмет не се съобразявал с разписаните в закона правила за избор на фирми-изпълнители на строителни дейности. Така например дружество било помолено да преасфалтира улиците, макар че не била проведена процедура за неговия законов избор. Впоследствие конкурс имало, но само формално. Формално участие в процедурата взела и позната на Хабил фирма, която предложила неизбираемо висока цена като целта била все пак да се удостовери, че конкуренция има. Реално улиците били изкърпени, но след заобикаляне на закона и камара нарушения.
Съмнителни решения белязали и проект за енергийна ефективност на училище „Христо Ботев“ в Глоджево, по който фирмата на близкия до Хабил била инструктирана от самия кмет да наеме подизпълнители. Причината - хубаво било да има и местни дружества по поръчките, за да не биели на очи. Така били наети две фирми, които заедно с дружеството на приближения имали еднаква по обем работа, но на приятелската фирма било платено незнайно защо двойно повече. Оказало се дори, че близкото дружество не положило топлоизолация в училището, въпреки че дейността фигурирала в договора и в цената. Вместо да му потърси сметка обаче, кметът наел друга фирма, на която също платил за вече веднъж платения ремонт.
С всичко това според прокуратурата Хабил създал не само предпоставки за корупционни практики, но и уронил престижа на община Ветово, а нарушенията му били ясни за общинските служители и местното население. Макар обаче, че е осъждан и е ощетил бюджета на Ветово със 104 014 лева, обвинението изтъкна, че е минал дълъг период между извършените престъпления и наказателната репресия срещу него, затова той трябва да бъде наказан на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Поискано бе и за срок от 6 години да му бъде забранено да заема държавна или обществена длъжност.
Според Хабил и адвоката му обаче той е невинен и трябва да бъде оправдан. Платените суми били законни, а проверки и одити през годините на Сметната палата не установили нито едно нарушение в общината.