На 14 април е последното насрочено засега съдебно заседание по делото срещу съдията от Русенския районен съд Николай Стефанов. Той е обвинен в опит да вземе 1000 лева подкуп от адвокат Свилен Стефанов. Именно защитникът е основен свидетел по делото, както и частен обвинител. На неговите твърдения се крепи голяма част от обвинението срещу магистрата. 
Според прокуратурата съдията е поискал подкуп, който трябвало да вземе на 14 февруари 2015 година. Причината - трябвал му стимул да одобри споразумение по дело, по което 17-годишният Мартин се признава за виновен за грабеж на 32 лева. Така осъжданият непълнолетен тийнейджър щял да се размине условно. В грабежа участвал и друг непълнолетен - Мехнур А., който се сдобил с присъда благодарение на същото споразумение.
Вчера, когато в Софийски градски съд се проведе поредно заседание по делото, адвокат Стефанов бе разпитан за втори път. Повод за това станаха възникналите въпросителни около обстоятелството, че с майката на задържания Мартин се разбрали за хонорар от 500 лева, а защитата на другия младеж поел безплатно, пише електронното издание „Правен свят“. В договор обаче записал хонорар от 500 лева. От сайта посочват, че показания вчера е дал и Росен Иванов, който е бил поемно лице, непосредствено след задържането на съдия Стефанов. 
Както е известно, до предаване на белязаните 1000 лева не се е стигнало, тъй като участващият в акцията Димитър Влахов от ДАНС се хвърлил на капака на колата, в която са били Николай Стефанов и Свилен Стефанов преди адвокатът да даде парите. В съдебна зала Росен Иванов потвърди, че при обиска на съдията и на автомобила, не било открито нищо, а служителят на ДАНС лично му разказал тогава, че до предаване на парите не се стигнало.