Десет са русенските номинации за престижното отличие Музикант на 2015 година в националната анкета, организирана от музикалното предаване „Алегро виваче“ на Българското национално радио. Както „Утро“ вече писа, една от номинациите е за уникалния вълшебен Фестивален оркестър от възпитаници на Училището по изкуствата в Русе, който откри миналогодишното издание на „Мартенски музикални дни“. 
Още две колективни предложения са записани в престижния списък - това са Русенска филхармония и Държавна опера Русе с диригент Найден Тодоров и режисьор Вера Немирова - за премиерата на оперния спектакъл „Катерина Измайлова“ от Шостакович. 
Найден Тодоров има и персонална номинация. Сред предложенията са диригентът и композитор Емил Табаков /който веднъж вече е носител на отличието/, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, оперната певица Красимира Стоянова, която е завършила русенското Училище по изкуствата в класа по цигулка, цигуларят виртуоз със световна известност Светлин Русев /също вече веднъж печелил званието Музикант на годината/, както и оперният певец Орлин Анастасов и младият пианист Николай Димитров. 
Гласуването е еднократно с име и телефон на гласуващия, в интернет се гласува на адрес muzikant.bnr.bg. Срокът е до края на февруари.