Поредната анкета на „Утро“ и Община Русе за спортист на годината в Русе е вече в историята с челна тройка Тодор Събев /карате/, Александър Тодоров /спортна стрелба/ и Диян Димов /футбол/. И понеже винаги има дебати за тежестта на крайните резултати, решихме да проверим къде сме ние в скалата на успехите в сравнение с допитванията в другите големи български градове с репутацията на утвърдени спортни центрове.
Номер 1 на Пловдив стана кануистката Станилия Стаменова. Интересното е, че световната шампионка на 200 метра изпревари провъзгласената за спортист на България лекоатлетка Габриела Петрова. Парадокс! Лошото е, че дисциплината на Станилия не влиза в олимпийската програма. Трети в Града на тепетата е лекоатлетът Георги Цонов.   
Варна избра за звезда на сезона каратиста Захари Дамянов. Втори е кикбоксьорът Александър Петров, а трети - плувецът Александър Николов. При тази тройка шансовете за изпращане на олимпиец в Рио са нулеви.
Боксьорът Елиан Димитров бе провъзгласен за най-добър спортист на Бургас. Втора се нареди световната шампионка и европейска вицешампионка по карате киокушин Станислава Бойчева. Трета остана лекоатлетката Силвия Дънекова. Димитров и Дънекова могат и да тръгнат за Бразилия, ако вземат квоти. 
Боксьор - Тинко Банабаков, е звездата на 2015 година във Велико Търново. Шахматистката Светла Йорданова и лекоатлетът Михаил Селенски заеха втората и третата позиция. Резултатите на Селенски на диск и гюле са на ученическо ниво в сравнение с норматива за Рио. 
Първото място в анкетата на Плевен бе отредено на лекоатлетката Полина Макева - първа на Световните ученически игри, девета /!/ на балканското първенство на диск за девойки младша възраст. Втори е автомобилен пилот /!/ - Ивелин Чапанов, а трети е кикбоксьорът Димитър Пенчев. Заслугите на Пенчев са държавна титла и участие без медал на световно първенство.  
По соломоновски и без никакви допълнителни грижи е решението за спортиста на годината в Стара Загора. Там десетка няма - има само един-единствен състезател. И това е световният шампион по бойно самбо Веселин Иванов! 
В други по-малки градове за номер едно пък бяха посочени почти деца с някоя и друга титла в слабо конкурентни държавни първенства. 
Какви са изводите - че състезателите от бойните неолимпийски спортове оставят все повече на заден план колегите си от олимпийските. Че българският спорт е в повсеместен упадък. Че Рио може да е фиаско. 
А Русе с европейските медали на Александър Тодоров, щангиста Стилиян Гроздев, с отличията на боксьорките Севда Асенова и Стойка Петрова в реномирани турнири, с успехите на акробитическата двойка Елена Великова - Алекс Жеков стои прилично в сравнителната конкуренция на топспортистите за 2015 година от другите големи български градове.