Аржентинската суперзвезда на Барселона Лео Меси стана носител на престижното отличие "Златната топка" на ФИФА за пети път.

Нападателят получи приза на официална церемония в Цюрих. Меси изпревари в анкетата Кристиано Роналдо и съотборника си от Барса Неймар. Луис Енрике, който не присъства на церемонията, съвсем логично грабна приза за треньор на годината. Енрике в първия си сезон като треньор на Барселона завоюва втори требъл в историята на клуба. Отборът се представи впечатляващо, записвайки 50 победи, 4 равенства и 6 поражения. Към трофеите от първенството, Купата на краля и Шампионската лига той добави по-късно Суперкупата на Европа и световния клубен шампионат. Пеп Гуардиола се пребори за една титла във втория си сезон в Байерн Мюнхен - тази в Бундеслигата. Хорхе Сампаоли пък изведе Чили до първи в историята успех на Копа Америка.

Ето и победителите в другите категории:

Наградата "Ференц Пушкаш" за най-красив гол стана притежание на Вендел Лира, който изпревари Лионел Меси и Алесандро Флоренци.

За най-добра футболистка на 2015 г. бе обявена Карли Лойд, а нейни подгласнички останаха Айя Мияма и Селия Шашич.

Най-добър треньор в женския футбол е Джил Елис.

Наградата за феърплей на ФИФА беше присъдена на всички организации във футбола, които помагат за интеграцията на бежанците към по-добър живот.

Най-добрият футболен отбор на света за тази година е Мануел Нойер, Тиаго Силва, Марсело, Серхио Рамос, Дани Алвес, Андрес Иниеста, Лука Модрич, Пол Погба, Неймар, Лионел Меси, Роналдо.

Бляскавата церемония в Цюрих премина без присъствието на Сеп Блатер и Мишел Платини, които са отстранени от всякаква дейност, свързана с футбол. Събитието беше открито с песента “Thunderstruck” на AC/DC, изпълнена атрактивно от групата 2cellos на две виолончела, а по средата на церемонията се изяви и Леона Люис. Впечатление направи и това, че Лионел Меси този път не дойде с ексцентричен костюм, както досега правеше, а се появи изключително елегантен с черен смокинг.

Неймар и Меси помогнаха на отбора си да спечели Шампионската лига миналия сезон, както и първенството и Купата на Испания. Впоследствие през август Меси получи наградата "Най-добър футболист в Европа" за сезон 2014/2015 във версията на УЕФА.

Роналдо през по-голямата част от тази година бе в сянката на Меси и неговите трофеи, затова закономерно остана втори. От 2008 г. досега призът отива в ръцете на някой от двамата конкуренти.

Лионел Меси е първият футболист, който печели "Златната топка" на ФИФА за пети път в кариерата си (2009, 2010, 2011, 2012 и 2015). Досега по три пъти са я получавали Кристиано Роналдо, Йохан Кройф, Мишел Платини и Марко ван Бастен.

През календарната 2015 г. Меси изигра за клуба и националния си отбор 61 мача, в които вкара 52 гола и асистира за 26. С екипа на каталунския тим реализира 48 гола, подаде за 23 и спечели пет трофея. На 30 декември изигра своя мач №500 за Барса. Така след двегодишна пауза аржентинецът отне с лекота трофея на конкурента си Роналдо. Единственият си провал аржентинецът регистрира в Копа Америка, където националният му отбор загуби от Чили на финала. Въпреки това на фона на завоеванията с клуба си този неуспех остана на заден план.

Роналдо миналата година записа за Реал и Португалия 57 мача, вкара 57 гола и подаде за 17, но не успя да се окичи с нито един трофей.

Бразилският феномен Неймар през 2015 г. заплаши сериозно да наруши хегемонията на двамата си колеги, като изигра 62 срещи за Барселона и Бразилия, прониза противниковите врати 45 пъти и подаде за 17 гола. Освен това пое ролята на лидер и се справи успешно със задачата, когато Меси бе контузен. Бразилецът за първи път в кариерата си влезе в тройката, при това напълно заслужено, след като прибави зрялост към невероятната си техника и голови нюх и умения. Неймар е само на 23 години и има всички шансове да измести Меси и Роналдо от върха.