Тумби с представители на различни ромски кланове вдигнаха на крак Съдебната палата малко преди началото на второто заседание на дело, което предстои да реши конфликта им. Шумните им викове бяха на крачка да прераснат в бой. Крясъците извадиха от кабинетите част от прокурорите в Окръжна прокуратура, които направиха забележка на разлютените групички и опитаха да внесат ред. Минути по-късно бе извикана и извънредна съдебна охрана, която успя да потуши напрежението, като разпредели ромите да стоят в различни краища на фоайето на третия етаж в Съдебната палата.
Ябълката на раздора между клановете е малката булка Василка С. от Русе, която преди няколко години била сгодена за Гечо Г. от Павликени. Официализирането на връзката било направено според традициите и семейството на младоженеца платило 20 000 лева за 12-годишната девойка. Малко по-късно обаче Василка разтурила годежа и се върнала при майка си в Русе.
Според Гинка дъщеря й била принудена да джебчийства, но тъй като не била сръчна не помагала особено. Според семейството от Павликени обаче Василка е живяла като принцеса и въобще не е карана да върши престъпления. Чашата преляла, когато кланът на младоженеца научил, че момичето е спазарено наново и майка му готви нов годеж. Сватовете се разпенили, тъй като били платили за булката, а майка й вече й е намерила втори мъж. Затова бившите й сватове Гергина и Йордан Г., техните непълнолетни тогава син и племенник и заедно с брата на Йордан Румен тръгнали към Русе, към 8 сутринта на 15 септември 2014 година засекли Гинка до Строителния техникум и я натикали в „Мерцедес“, като придвидливо й запушили устата да не вика. Свидетел на драматичната ситуация станал пътник в тролей, който веднага сигнализирал на спешния телефон 112. 
Според клана от Павликени не е имало нито отвличане, нито насилие към Гинка - искали само да си разчистят сметките с меркантилната майка, която се чудела как да печели пари от дъщеря си. Според Гинка обаче тя не е получавала никаква сума в замяна на Василка и е била вкарана в колата против волята й, а за освобождаването й бил поискан откуп от 20 000 лева.
Делото по екшън случая като в турски сериал бе отложено за началото на февруари.