Под знака на виното и неговата магична сила във всичките им измерения ще премине 2016 година за регионална библиотека „Любен Каравелов“. Вчера директорката Теодора Евтимова обобщи събитията от изминалата 2015-а и очерта главните червени дати в календара за тази година. Тя отчете 13 102 книги,  списания и други библиотечни единици, които са с 1400 повече от 2014 г., като сега фондът на библиотеката наброява 700 000 бройки. 188 хиляди книги са били заемани през миналата година, а в деня за безплатна регистрация се регистрирали 530 нови читатели, които направили нещо невиждано в последните 25 години: извили дълги опашки в библиотеката! 266 събития е организирала РБ за 2015-а, те са били посетени от 18 966 души.  
На темата за виното е посветено тазгодишното 12-о издание на единствения в България международен конкурс за екслибрис, който организира РБ „Л.Каравелов“. Художници от цял свят вече рисуват своите версии на мотото Ex Vino - Ex Veritas. През април божественият еликсир от грозде ще бъде разгледан от множество аспекти - от гледните точки на изкуството, литературата, философията, както и през призмата на тези, които произвеждат и селектират качествените сортове и вина. В научната конференция „Виното - история и вдъхновение“ сред партньорите на библиотеката ще бъдат Софийският и Русенският университет, Институтът за исторически изследвания към БАН и Националният институт за изследване на виното и спиртните напитки, Професионалната гимназия по туризъм в Русе и други. Паралелно с конференцията ще се проведе и първият национален конкурс за карикатура и шарж, като темата е „Виното в бита и културата на европейските народи“. 
Винената тема ще оцвети и Нощта на библиотеката през месец май. Под наслова „Библиотека - енотека“ в РБ „Л.Каравелов“ русенци ще бъдат приятно изненадани от изложби, дегустации на вино, фолклорни възстановки, улица на занаятите. Изборът на темата е свързан и с включването на Русе в мрежата от културни маршрути на Съвета на Европа като спирка по „Пътя на римските императори и Дунавския път на виното“. 
Извън винените аромати в РБ ще се проведат Нощ на Хари Потър - на 4 февруари, Андерсеновата нощ в библиотеката на 1 април / този път с 2 комикс ателиета/, от края на януари отново се включваме в инициативата „Бисерче вълшебно“, а през лятото и в Маратона на четенето, каза Теодора Евтимова. Тя не скри надеждата си през 2016 година Русе за четвърти път да спечели титлата Най-четящ град в България.