Първото си занятие за тази година ще проведе Училището по катаракта към Многопрофилна болница „Медика“ на 20 януари от 11 часа във фоайето на отделение „Очни болести“ в лечебното заведение. Там записалите се на 0887 059009 пациенти ще научат от специалисти какво представлява заболяването и какво е необходимо да направят, ако вече имат поставена диагноза „очно перде“. Офталмолози ще разяснят какви са възможностите за лечение и видовете вътреочни лещи, които пациентите могат да ползват. След лекцията пациентите ще бъдат прегледани, за да се установи дали наистина имат катаракта.
Катаракта или както е известно още като очно перде, е една от основните причини за загуба на зрението при мъже и жени над 55 години. Сред най-застрашени от него са хора с диабет. 
Операцията за имплантиране на изкуствена леща е една от най-често извършваните в областта на офталмологията. Новият метод, който се прилага в МБАЛ „Медика“, e безкръвен, прави се с локална упойка и цялата манипулация продължава броени минути. Работи се с ултразвукова апаратура, пациентите не изпитват болка, а възстановяването им е в рамките на 1-2 дни.