88 събития е планирало за 2016 г. русенското читалище „Ангел Кънчев“. Това става ясно от приложението към програмата за работата на читалищата в Русенска община, която ще бъде гласувана на предстоящото заседание на Общинския съвет на 21 януари. Читалище „А.Кънчев“ се откроява като отличник сред останалите в общината. Отделно от богатия списък с прояви всеки месец са посочени 20 участия в национални и международни фестивали, прегледи, събори и конкурси - освен традиционните за читалищата представяния на фолклорни форуми, от „Ангел Кънчев“ имат шанса да се похвалят с участия на „Мартенски музикални дни“, в Моцартовите празници в Правец и дори в Националния дворец на културата. Това става благодарение на хор „Дунавски звуци“, който е един от съставите на читалище „А.Кънчев“, но е почти постоянен партньор на Русенската опера в нейните изяви.
Читалището се откроява и по други показатели 
- неговата библиотека притежава най-много книги /47 873/, неговите художествени състави са най-много /9/, най-много са и щатните бройки, с които читалището разполага /7/. По собствени приходи русенското читалище е на трето място с 8540 лева. Преди него са читалищата в Сандрово /12 150 лв./ и в Тетово /9700/, които обаче имат повечко приходи вероятно от земи, които им принадлежат. В плановете за тази година на читалището влизат множество изяви в квартала, но и в градски мащаб с концерти класическа и рок музика, много литературни срещи и по традиция - специален акцент в работата с децата от квартала и от съседното основно училище „Ангел Кънчев“. 
Статистически картината е следната: 
на територията на общината работят 23 читалища, 8 от тях са в Русе
65 са щатните бройки в тях, а съставите, формациите и клубовете са 93 плюс още 96 школи и курсове, които се провеждат за жителите на града и селата. 634 събития са планирани в читалищата за 2016 година, като повечето от тях са свързани с културния и етнографския календар, но не са малко и участията в национални и дори задгранични форуми. За 2016-а читалищата предвиждат да си докарат от външно финансиране и от допълнителни дейности, от дарения и проекти още 113 961 лв. извън държавната субсидия и допълващото финансиране от общинския бюджет. 
През тази година предстои да отбележи 150-годишен юбилей читалище „Зора“ - емблематичното за културната история не само на Русе, но и на България читалище, което е свързано с бележити събития и личности като Драган Цанков, Захари Стоянов, Никола Обретенов, самата Баба Тонка Обретенова и много други. На юбилея ще бъдат посветени научна конференция, фотоизложба, литературно четене, прожекции на филми, автори на които са творци от Група „Русе филм“, която е към читалището. През юни в Русе ще бъде отбелязана тържествено и
кулминацията на тържествата за 150-годишнината на „Зора“ 
с голям празничен концерт. 
Читалище „Христо Ботев“ ще продължи да развива активната си международна дейност с творци от Гюргево, а неговите художествени състави и активисти ще представят града на авторитетни национални и задгранични фестивали и конкурси. На интеграцията и на българските културни и исторически традиции поставя акцент читалище „Георги Бенковски“, което работи в тясна връзка със съседното основно училище „Алеко Константинов“. Отличителните черти на друго читалище - „Васил Левски“, пък са концентрирани най-вече около съществуването на драматичен театър, също носещ името на Апостола, и студията за художествено слово. Това дава възможност на читалището по различен и по-артистичен начин да отбелязва бележитите дати в календара. Активна работа кипи и в читалище „Захари Стоянов“, което пък може да се похвали освен с разнообразните си студии и школи, с единствената в Русе балетна школа. Именно малките „Инфанти“ носят всяка година десетки награди и медали от балетни конкурси и състезания, а в общоградски концерти изящните балеринки радват сетивата на почитателите на Терпсихора.  
Читалищата извън общинския център също са планирали доста събития за тази година, като по традиция за всеки празник те се превръщат в колоритен художествен център, около който се разгръща веселата артистична атмосфера. Сред тях най-много участия са планирали за 2016 година читалищата „Просвета“ в Семерджиево и „Напредък“ в Долно Абланово - по 17, а в „Тома Кърджиев“ в Червена вода предвиждат да се изявят на 13 сцени и форуми. 
Но извън събитийната част в програмата, която ще бъде обсъдена на заседанието на ОбС, могат да се видят и някои проблеми, които тревожат хората. 
В читалище „Св.св.Кирил и Методий“ в Средна кула се надяват да удари часът за ремонт 
на сградата. От 2006 г. състоянието на сградата е критично, казват от читалището и поясняват, че след наводнението през 2005 г. самото здание потъва заради подпочвените води. Появилите се големи пукнатини и падащи мазилки както на сцената, така и в библиотеката и фоайето, са наложили сцената и зрителната зала да бъдат запечатани. А това практически не позволява да извършваме дейност, обобщават печално от читалището. 
В читалище „Пробуда“ в Николово пък се надяват да се направи частичен ремонт в детския отдел и книгохранилището на библиотеката. Там през 2015 г. мазилката на тавана е паднала и се е оголила бетонната плоча. В Мартен пък се нуждаят от смяна на четири прозореца, които в момента не се отварят, но стъклата им са напукани и съществува риск някой да се нарани. За подмяната ще са нужни около 3000 лева, изчисляват от читалище „Просвета“. 
Тетовското читалище „Пробуда“ изпитва още по-голяма нужда от ремонт и освежаване, които са изчислени на 8848 лева. Голяма част от столовете в голямата зала са от 1962 година и са изпочупени. Сцената също се нуждае от ремонт и обезопасяване - необходимо е да се сменят чигите, въжетата, цялостното оборудване, които също се използват от 50 години. 
В Ново село читалище „Надежда“ има нужда от подмяна на подпокривното пространство за 2000 лева. Читалище 
„Васил Левски“ в Сандрово пък пресметнало, че са му нужни цели 10 хиляди лева 
за културния дом в селото, който плаче за цялостно саниране, подмяна на прозорците, ремонт на покрива, боядисване на киносалона и смяна на чигите на сцената. Читалище „Тома Кърджиев“ в Червена вода посочва, че е нужен цялостен ремонт, без да уточнява сума. Затова пък в Басарбово са заявили, че тяхното читалище „Св.Димитър Басарбовски“ трябва да се справи с течове от покрива, като се пренаредят нови керемиди и се подменят прогнили дървени греди. Трябва да се подмени и дограмата, която е автентична - от построяването на сградата през 1960 г. Общо сметките за ремонтите заедно с подмяна на прозорци възлизат на 19 100 лева. 
„Светлина“ в Бъзън също маркира проблемите - водосточните тръби и улуците са корозирали, за ремонт плачат фасадната дограма, покривното пространство, ел.инсталацията в библиотеката, но не се посочва конкретна сума. „Просвета“ в Семерджиево е изчислило нужния ремонт на покрива, откъдето има теч, на 2500 лева, а за същото нещо за „Светлина“ в Хотанца ще бъдат нужни 5 хиляди лева. Зле е и покривът на читалище „Максим Горки“ в Просена, а читалище „Никола Вапцаров“ в Ястребово заявява спешна нужда от подмяна на ел.инсталацията. 
12 500 лева ще бъдат необходими на читалище „Напредък“ в Долно Абланово
Оттам уточняват, че сградата им е построена още през далечната 1893 година и има спешна нужда от ремонт на част от покрива и на допълнителната постройка, в която се провеждат всички събития на селото. Тревожно е и състоянието на площадката и терасата пред читалището, които са пострадали от наводнението през 2005 г. в Цар Калоян.
На фона на тези потреби в селските читалища русенските дертове изглеждат едва ли не безобидно: „Гоце Делчев“ има нужда от ремонт, „Васил Левски“ трябва да ремонтира покрива и да боядиса сградата общо за 2350 лева, 2600 лв. трябват на „Г.Бенковски“ за ремонт на репетиционната и на тоалетните, а 4000 лева иска „Христо Ботев“ заради наводнение, предизвикано от избирателна комисия преди 5 г., и за ремонт в помещенията в блок „Гривица“. 4650 лв. за ремонт и смяна на дограма заявяват от „Захари Стоянов“, а „Ангел Кънчев“ смята да подмени дограми на прозорци и три врати с 2000 лева. 
Единственото читалище, което не иска нито лев за ремонти, е „Зора“.