Работата по проекта „Южен поток“ ще бъде възстановена през следващите няколко седмици.

Българският министър-председател Бойко Борисов, вече е получил информация за новите планове на Москва, съобщава ТАСС, цитирайки „Стандарт“.

„Има две основни причини, поради които Русия ще възобнови проекта, замразен през лятото на 2014 година от кабинета на Орешарски. Една от тях е рязкото влошаване на отношенията с Турция. Втората причина е кризата в китайската икономика, вследствие на която проектът за газопровода „Силата на Сибир“, който трябва да доставя природен газ за Китай, буксува“, твърдят руски правителствени източници.

Съживяването на проекта „Южен поток“ ще бъде съобразено с изискванията на Брюксел и ще се впише в идеята за изграждане на газоразпределителния център „Балкан“, който вече получи подкрепата на Европейския съюз, но не може да бъде реализиран без руски газ.

Рестартирането на „Южен поток” вероятно ще бъде една от точките в дневния ред на заседанието на междуправителствената Комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, което ще се проведе в София в края на януари, след петгодишна пауза.