Националният отбор по волейбол на Русия ще защитава олимпийската си титла в Рио. Това стана факт, след като Сборная спечели европейската квалификация в Берлин. Във финала играчите на Владимир Алекно се наложиха малко изненадващо над европейския шампион Франция с 3:1 гейма (14:25, 25:16, 25:23, 25:21). Така Русия си осигури място за Рио, докато „петлите” ще имат втори шанс да се класират за Олимпиадата, след като ще играят на световната олимпийска квалификация в Япония през май.

Срещата в зала "Макс Шмелинг Хале" в Берлин започна отлично за играчите на Франция, които с мощния си сервис притискаха максимално своя съперник. При първата техническа пауза „петлите” вече водеха с 8:5, а при второто прекъсване преднината им вече бе 8 точки (16:8), като французите спокойно затвориха гейма при 25:14 в своя полза.

През втория гейм, видимо недоволен от играта на своя отбор, старши треньорът на Сборная Владимир Алекно направи промени в състава си. Наставникът пусна в игра Юри Бережко и Александър Маркин, което даде нужния резултат. Руснаците заиграха много по-концентрирано и след отлична игра взеха втория гейм с 25:16.

Третият гейм започна равностойно като двата отбора се движеха точка за точка. Все пак постепенно Русия успя да поведе в резултата и в крайна сметка да затвори частта след 25:23.

Четвъртата част отново предложи много здрава битка и качествен волейбол. В средата на гейма Сборная успя да вземе превес в резултата и да се доближи до крайния успех. Европейските шампионите обаче не се отказаха и опитаха финален щурм, който обаче не се увенча с успех и в крайна сметка Русия спечели след 25:21.