Вече са известни датите, на които дванадесетокласниците ще се явяват на държавните зрелостни изпити тази година. На 18 май ще бъде матурата по български език и литература - изпит, който е задължителен за всички, които искат да получат диплома за средно образование. Два дни по-късно, на 20 май, е вторият държавен зрелостен изпит, който е по предмет по избор. След това следват матурите по желание на ученика - те ще се проведат от 26 май до 1 юни. Всеки от изпитите за зрелостниците започва в 8 ч сутринта. Подаването на заявления за допускане до матура е от 7 до 18 март, а резултатите ще са готови до 10 юни. 
Първата поправителна сесия за завършващите 12 клас тази година ще бъде на 29 и 30 август - тогава ще се проведат матурите съответно по български и по предмет по избор.
Датите 18 и 20 май са от решаващо значение и за завършващите тази година седми клас. На 18-и те ще се явят на националния тест за външно оценяване по български език, а на 20-и - по математика. И двата теста са задължителни, като на всеки изпит има и втори модул, който момичетата и момчетата ще решават по избор, тъй като въпросният втори модул служи за вход за езиковите и математическите гимназии. 
Другите изпити от така наречените „малки матури“ са на 26 май по „Обществени науки, гражданско образование и религия“, на 27 май по чужди езици и на 20-и по „Природни науки и екология“. Заявленията за миниматурите седмокласниците ще подават между 5 и 11 май, списъците с разпределението по училища ще бъдат готови до 13 май, а резултати ще бъдат обявени до 3 юни. Между 16 и 21 юни ще се подават документи за прием в гимназиите, като първото класиране е на 27 юни.
Всъщност, майският изпитен маратон в българските училища започва още на 10 май, когато учениците от 4 клас ще покажат какво знаят по математика на изпита за национално външно оценяване. На 12 май е изпитът по български език, на 13 - по „Човекът и природата“, а на 16 май - по „Човекът и обществото“. 
Заради националното външно оценяване и зрелостните изпити 18 и 20 май са обявени за неучебни дни, става ясно от заповедите на министъра на образованието Тодор Танев. Няма да се учи също от 30 януари до 7 февруари - това е зимната ваканция. Пролетната ще бъде от 2 до 10 април, като 12-окласниците ще почиват само три дни: от 2 до 4 април. Затова пък те приключват учебната година още на 13 май.