Светла Николова е от Русе и е дългогодишна актриса. Повече от 20 години е последовател на учението на Петър Дънов /Беинса Дуно/. Живее здравословно и вече 30 години месото, алкохолът, кафето и газираните напитки отсъстват от менюто й. Тази година се навършват 150 години от рождението на Петър Дънов и 90 години от първата му публична лекция на тема „Ето човека“. А през февруари се прави прочутият житен режим на Учителя.

- Госпожо Николова, освен духовно, учението на Петър Дънов дава ценни съвети и за физическото ни здраве. Какви са те?
- Най-голям тираж у нас имат книгите на учителя Петър Дънов с духовно име Беинса Дуно. От разказите на неговите ученици и съвременници знаем, че той е имал дарбата да лекува подобно на Христос. Интересът към неговото учение расте, защото то е всеобхватно и истинно, поднесено с Божествена любов и доказано на дело в живота му. „Защо боледуваме? Защото нарушаваме Божествените закони и когато изправим грешката си, и болестта си отива. Който не знае причината за болестта, той не може да я излекува“, казва Учителят.
Докато човек спазва Божиите закони, всичките му клетки се обновяват. Започне ли да ги нарушава и клетките му започват да се рушат постепенно. Всяка отрицателна мисъл и чувство предизвикват особени експлозии в клетките на човешкото тяло и предизвикват болезнени състояния. 
- Може ли човек да живее дълго и без да боледува?
- Ако през целия си живот - от младини до старини, човек не допусне в ума си нито една лоша мисъл, в сърцето си нито едно лошо чувство и във волята си нито една лоша постъпка, никаква болест не може да го хване. Много бацили ще минат през него, но отровата им ще се обезсили.
- Какви са основните правила за добро здраве?
- Абсолютно здрав човек е онзи, в организма на когото няма никакви утайки, в организма му не става абсолютно никакво разлагане, никакво гниене. Всеки може да бъде здрав или в една минута да стане здрав, като се подложи на влиянието на специални токове, които съществуват в природата. В самото слънце съществуват особени лъчи, особени токове, които могат да възкресят човека, стига той да знае как и кога да възприема тези лъчи, за да се ползва от тях, казва учителят.
Забележите ли натрупване на мазнини в някоя част от тялото, веднага приложете върху себе си спартански режим. Две неща продължават живота: разумно хранене, т.е. спазване на известна диета, и нормални страдания. Като не преяжда и не си дояжда, човек пак продължава живота си.
Учителят остави музика и песни с високи вибрации, които, ако се прилагат поне по 15 минути дневно, имат лечебно въздействие. Подобно въздействие има и класическата музика на гениалните композитори. И колко още наглед дребни неща в ежедневието ни с малко усилия на волята и мисълта биха подобрили здравето ни. Човек се подмладява, когато се усмихва. Млад е онзи, който всеки момент е готов да услужи на всеки, който има нужда. Млад е онзи, който носи всичките несгоди и страдания с радост, който учи, който не лъже, който е безстрашен, който работи, който е изправен във всяко отношение. Много начини има за подмладяване. Стани рано сутрин, хвани долната, месестата част на ухото. После разтрий костта зад ухото си. Прави всяка сутрин това, ни съветва Учителят.
- До каква степен е важно да се спазва постът?
- Повечето хора подценяват значението на поста, а той е много важен и е препоръчителен за редовно прилагане от всеки човек. Преди да започнете пост, трябва да вземете очистително, да се пречисти добре стомахът. Има смисъл да пости човек, но ако може да пречисти мислите и чувствата си. Не постигне ли това, постът няма смисъл. От друга страна, постът е нужен за почивка на организма - външна и вътрешна. Постът се препоръчва и като средство за лекуване. Във време на пост горенето в организма е по-силно, вследствие на което става изгаряне на всички вещества, които са причина за различни болести, неразположения и недоволства.
- Разкажете за житния режим, спазван от всички последователи в Бялото братство.
- Той се провежда през февруари, за да може организмът да се пречисти и обнови и така най-пълноценно да приеме пролетната прана през март.
Постът е 10 дни. Започва 2-3 дни след февруарското пълнолуние, като най-подходящият ден е сряда. От голямо значение е кога точно ще започне, затова той се определя от астролозите в Бялото братство. През тази година ще започне на 17 февруари - понеделник. 
Всеки ден се пие по 1,5 - 2 литра гореща вода с няколко капки пресен лимонов сок на гладно /по 1-2 чаши половин час преди ядене/. За предпочитане е да се употребява чиста изворна вода с южно изложение.
Горещата вода, приета на глътки, чисти нервната система от наслоявания, които запушват мислите и чувствата на човека. Тя освобождава от напрежението, което нервната система произвежда върху него.
Учителят казва „най-мощното лекарство в света е горещата вода. И ако ние знаем де се намират най-хубавите извори, трябва да я донасяме оттам, даже и ако те са на разстояние 5-10 км. Съвременните хора не знаят каква сила се съдържа във водата“.
От вечерта се накисва 100 грама най-доброкачествена  пшеница /грухана за хората с болни зъби и венци или пълнозърнеста за останалите/ с чаша и половина гореща вода в термос. Сега вече на пазара се предлага и лимец, който е за предпочитане.
На сутринта се казва формулата: Господи, приеми в лечебницата на природата за 10 дни. Изпива се житената вода, а омекналото жито се разпределя на равни части за три приема - закуска, обяд и вечеря. Добавят се по една ябълка /за сърцето/ и три ореха /за мозъка/, което прави три ябълки и девет ореха дневно. Може да се приема и малко мед, като се задържа на небцето /така най-бързо и пълноценно се усвоява от мозъка/. Препоръчва се да се яде с дървена лъжица.
Общо за 10 дни се употребяват: 1 кг жито, 30 ябълки, 90 ореха, сокът на не повече от 1 лимон дневно, и по малко мед. На десетия ден на обед се добавя и Ангелска супа към житото. Тя се приготвя така: в съд с вряща вода под капак се пускат няколко обелени цели картофа. След сваряването им се добавя щипка сол, магданоз и няколко капки лимонов сок.
Много трябва да се внимава с отпостването през следващите дни, за да не се унищожи ефектът от поста - леки супи без мазнина и хляб, плодове и зеленчуци са за предпочитане. И най-важното да не допускаме отрицателни мисли и чувства.
- Защо точно с жито се прави този пост, за какво допринася то? 
- Най-чистата храна е житото. Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Аз предпочитам суровото жито пред топлия печен хляб. Колкото повече се дъвче то, толкова повече придобива човек.