Ударно започнаха новата година телефонните измамници. След като предиобед на Богоявление мошениците успяха да измъкнат 4000 лева от 79-годишна русенка с лъжата, че дъщеря й е пострадала от токов удар на работното си място и трябват много пари за операция, същия ден привечер на мушката на същата шайка им паднала 89-годишна жена. 
В 18 часа по телефона на старицата се обадил непознат, който се представил като „капитан Лозанов от МВР“ и започнал да опипва почвата, докато жената изтърве някаква информация за свой близък. Така „полицаят“ разбрал, че мишената има дъщеря и веднага сменил плочата - със загрижен глас казал, че жената е пострадала от токов удар по време на работа, има 45% изгаряния и счупен таз и е в тежко положение. При инцидента имало и смъртен случай, затова бил необходим адресът на майката, за да се съберат допълнителни данни за оживялата работничка. Бабата издекламирала адреса и веднага се включил „д-р Крумов“, който заявил, че дъщеря й е зле и трябват пари за превозването й с хеликоптер до София. Бабата казала, че няма нищо и чака пенсия, но „докторът“ я успокоил, че взимат и злато и ще държи слушалката отворена, докато тя търси накити.
Жената извадила последните си 200 лева, казала на доктора сумата и той казал, че ще изпрати санитар да ги вземе. Малко след това на вратата позвънил мъж със абсолютно същото описание като куриера от обедната измама - на възраст 30-40 години, среден на ръст, с тъмни дрехи и шапка. Веднага след като „инкасаторът“ си тръгнал, „д-р Крумов“, който през цялото време държал бабата на телефона, притиснал пенсионерката, че парите не стигат и я свързал с „дъщеря й“. А тя с плачещ глас й обяснила да търси в чекмеджетата златните бижута, които пази за внуците си. Бабата оставила слушалката отворена, започнала да рови в секциите и извадила още 600 лева, 600 щатски долара и парче от масивен мъжки ланец с тегло 12.9 грама.
След като съобщила находките си по телефона, много скоро на вратата пак се появил същият мъж и отнесъл златото и парите.
Късно вечерта дъщеря й се върнала и като я видяла, бабата не знаела да се радва ли, да плаче ли. На сутринта дъщерята подала сигнал в полицията.