„Няма връщане назад. No pasaran!“ - отсече вчера министърът на образованието Тодор Танев по повод съдбата на Стопанската академия в Свищов. Нещо повече: просветният министър заяви, че е напълно възможно академията „временно да стане филиал, примерно на Русенския университет“. Това той обяви пред журналисти вчера, след като откри в София с пространно вдъхновено слово национална конференция за професионалните гимназии по селско стопанство. 
Не са водени конкретни разговори по тази тема, коментира вчера ректорът на Русенския университет чл.-кор.проф.Христо Белоев. Прегрупирането и обединяването на някои университети е точка в обсъждането на новата стратегия за висшето образование, уточни Белоев, който е член на работната група по стратегията. Преди месеци сме разговаряли, че трябва да се разработи концепция за такова окрупняване, като са възможни два принципа - единият е териториален, ще важи най-вече за тематично сходни университети в София, другият ще се базира по-скоро на сродни направления в извънстолични ВУЗ-ове, каза Белоев. Според него това е възможно по принцип, но не са обсъждани конкретни положения, визиращи Стопанска академия и Русенския университет, още повече, че темата е доста деликатна, предвид историята и авторитета на академията в Свищов, създадена през 1936 г.  
Ние наблюдаваме абсолютно всички университети и виждаме в Стопанска академия в Свищов процеси, които не са добри и министерството трябва да мисли как да се оздрави обстановката там, добави Белоев. 
Очевидно в посока на това оздравяване министър Танев вчера увери, че има различни мерки, с които академичната общност там да се вкара в правия път. Той е категоричен, че няма да се откаже да оспорва легитимността на събранието от 28 май м.г., на което бе избрана за ректор 35-годишната професорка Теодора Димитрова, протеже на скандално известния бивш ректор Величко Адамов. На 4 януари 2016 г. стана ясно, че Върховният административен съд e уважил жалбата на Димитрова и е отменил заповедта на министъра на образованието Тодор Танев, с която той назначи втори служебен ректор на Стопанска академия - проф.Иван Върбанов.  
Няма връщане назад, в Свищов няма да стане това нещо, както го мислят, отсече Танев. Няма да получават субсидия от държавата, ако нямат ръководство, това ще им подейства, добави той, като изрази надежда, че в академията ще проведат ново събрание „на принципи, по-близки до морала, в което ще поиска оставката на Димитрова“.