Червен сняг изненада русенци вчера сутринта. Бялата покривка в различни райони на града бе изпъстрена с големи алени петна, като най-обагрени бяха кеят и парковете. Притеснени от необичайното явление, много хора подадоха сигнали на тел. 112, със съмнение за химикали или някакво екологично замърсяване.
Оказа се, че повод за тревога няма. Орнитолозите от Русенския исторически музей веднага разпознаха екскрементите на зимните ята птици, които са оцветени от погълнатата храна.
„Няма нищо необичайно, това са съвсем нормални явления за този сезон на годината. Не става дума за нещо, което е отровно, опасно или вредно за хората. Зимата е сезон, в който храната е доста ограничена и всички зимуващи на територията на България и Европа птици намират храна доста по-трудно. Те се групират на огромни ята от по 50-100 птици и търсят дървета, които задържат плодовете си зимно време, за да се хранят с тях. Това обичайно става в парковете“, обясни пред БГНЕС специалистът от отдел „Природа“ в Екомузея Венцеслав Петков.
В случая става дума за хвойни дроздове, които зимно време се събират на големи ята и ядат плодовете на на т.нар. копривка. Това е храст с дребни тъмночервени плодове, който е бил много популярен в парковете на големите градове през 50-те години на миналия век.
„Плодът е един черничък, малък, става за ядене дори и от хората, абсолютно безобиден. След неговата „преработка“ от птиците, падайки на земята, се вижда този червено-лилав цвят“, добави Петков.