Разследване, продължило с обвинения и наказания, че е лъжесвидетелствал пред нотариус, в крайна сметка приключило с крах за прокуратурата, а соченият за основен заговорник в схемата на свой ред поиска обезщетение за двугодишното разкарване по съдилища.
Историята е от края 2011 година, когато внук решил да добави в актива на дядо си допълнително земи, макар реално те да не му се полагали. Осигурил свидетели, които да се зарекат пред нотариус, че старецът е единственият ползвател на нивите в Пиргово и никой друг няма претенции към тях. Измамата лъснала, след като една от реалните собственички на имота спряла да получава полагащата й се рента и сезирала компетентните органи.
За нередния начин за придобиване на ниви мъжът се сдобил с обвинения през 2013, а година по-късно чул и условна присъда. Наказани били и свидетелите, които под негово ръководство излъгали в нотариалната кантора. Препъникамъкът за окончателното осъждане на мъжа се оказал фактът, че помощник-нотариусът не е надлежен орган на властта и лъжите, изречени пред него, не са престъпление. Затова той и хората покрай него бяха оправдани на последна инстанция, а соченият за автор на схемата поиска прокуратурата да му плати 4000 лева обезщетение за воденото срещу него дело и неправомерни обвинения.
На първа инстанция Районният съд сметна, че той действително заслужава компенсация за притесненията и униженията покрай делото, но в размер на 3000 лева. На втора инстанция Окръжният съд обаче намали с още 1000 лева обезщетението и в крайна сметка той ще трябва да бъде компенсиран с 2000 лева. Решението е окончателно.