И Пламен Петров, и бившата му съпруга Емилия Георгиева оспорват присъдите си, с които Русенският окръжен съд ги наказа за смъртта на 7-годишната Пламена. В понеделник предстои на втора инстанция  Апелативният съд във Велико Търново да преразгледа наложените наказания и да прецени дали те са справедливи, или не.
Малката Пламена бе убита на Великден през 2014 година в апартамента в бл.“Мура“ в кв.“Здравец“, в който семейството живеело. Смъртта й дошла, след като през целия ден на 20 април била малтретирана и нечовешки наказвана от строгия си и избухлив баща Пламен. Последната серия терор завършила с удари, докато момичето лежало свито на кълбо и в плач на земята. Тогава било фатално ритнато и сърцето му се пръснало, след което настанала гробна тишина.
Делото бе белязано от претенциите на Пламен, че той не е добре с главата и не може да носи наказателна отговорност за случилото се. Затова той на два пъти бе настаняван в различни клиники за изследвания, които обаче заключиха едно и също - че той е психопат, но е съвсем вменяем. Другата теория на защитата бе, че Пламен е действал по непредпазливост и е убил дъщеря си, без да иска. Дали това е така, или не предстои да решат още поне две инстанции, но факт е едно - в нито един момент в съдебна зала у бащата не се видя нотка на съжаление, разкаяние и мъка по изгубеното си дете.
През януари 2015 година русенските окръжни съдии наказаха Пламен на 16 години затвор, а Емилия бе оправдана за това, че безучастно е стояла на компютъра докато Пламена е била тежко пребивана. Делото стигна до обжалване във Велико Търново, откъдето бе върнато обратно в Русе заради неправилно воден съдебен процес. Така за втори път на 14 септември 2015 година Пламен чу „виновен“, но този път Окръжният съд го наказа на доживотен затвор при специален режим. Мащехата Емилия пък бе осъдена на половин година пробация. И двете присъди обаче не се харесаха на родителите.