„Всеки гражданин трябва да се чувства отговорен да подава информация както на представители на полицията, така и на местната власт. Само чрез тясно взаимодействие между обществото и властта е възможно да бъде постигнат реален успех в борбата с престъпността.“ Това посочи Областната дирекция на МВР след вчерашната среща на ръководството с местната власт в Русе и региона и подчерта, че борбата с престъпността е работа на цялото общество. Тя бе посветена на противодействието на битовата престъпност и в нея участваха кметовете на общините Русе, Бяла, Ветово, Ценово, Борово, Иваново и Сливо поле. Присъстваха още зам.областният управител Милена Хинкова и шефове на съпричастни към сигурността общински звена от Русе.
Директорът на ОДМВР гл. инспектор Георги Великов информира, че Русе е област със сравнително малко битова престъпност и затова тук няма насочени сили на жандармерията.
Полицейските служители са навсякъде и въпреки намаления им състав е създадена организация да бъдат покрити всички точки, където има нужда от полицейска намеса. За по-голяма ефективност обаче е нужно взаимодействие с местните управи и гражданите, посочи той. 
Кметовете представиха реалните проблеми в общините си и посочиха, че по част от тях очакват съдействие от органите на реда. Зам.областният управител Милена Хинкова пък заяви, че на такава среща не могат да бъдат решени всички въпроси, но е убедена, че тя е добро начало за обща работа.