21-годишният треньор по плуване в Спортното училище в Русе Теодор Цветков е смелчагата, който извади кръста от ледените води на Дунав. Младежът за първи път скача в реката на Богоявление. Той беше един от 18-те русенци на възраст от 18 до 44 години, които се надпреварваха да уловят разпятието в речните води и така да си спечелят здраве и благополучие за цялата година. Сред скочилите във водата беше и петкратният спасител на кръста Светлозар Савов, но този път любимият на певицата Деси Слава бе изпреварен от по-млад съперник.
Да извади Богоявленския кръст, било мечта за Теодор, призна той вчера, след като излезе от водата и се качи на понтона, където го очакваха областният управител Стефко Бурджиев, кметът Пламен Стоилов и Русенският митрополит Наум.
„Трябва да вярваш и аз повярвах. Пожелавам на семейството си здраве, на приятелите ми здраве и аз да съм жив и здрав да правя нещата, които обичам, с хората, които обичам“, каза младежът. Той получи хавлия и 100 лева от кмета Стоилов, икона от областния управител Стефко Бурджиев и сребърно кръстче от владиката Наум. 
Скачането за кръста беше кулминацията на тържеството за третия по величие християнски празник Богоявление. То започна с празнична литургия в катедралния храм „Св.Троица“, а след това литийно шествие с хоругви и песнопения потегли от храма по заледените улици към кея. 
Там пред построената почетна рота и пред десетки граждани, събрали се за празничния ритуал, владиката отслужи водосвет и поръси за здраве военните. Областният управител Стефко Бурджиев се обърна към събралите се с прочувствено празнично слово за вярата, за пречистването, духовната сила и светия кръст. Впрочем, по време на водосвета нито един от официалните лица не се сети да се прекръсти поне веднъж. Не се забелязваше да се кръстят и гражданите, стекли се под ледения дъжд на кея. Един-единствен зрител, при това мюсюлманин и доскоро претендиращ за активна обществена роля, на няколко пъти направи кръстен знак. 
След това митрополитът слезе на понтона, за да освети кръста и да го хвърли във водите на Дунав. А русенци се струпаха покрай парапета над понтона, за да приветстват с радостни възгласи тазгодишния храбрец, извадил разпятието.