Габровската фирма „Интерфейс“ ЕООД ще поддържа картата на възстановената собственост в 4 русенски общини - Бяла, Ценово, Две могили и Борово, съобщи за „Утро“ директорът на ОД „Земеделие“ Борислава Братоева. Договорът с нея е подписан около Коледа в аграрното министерство. Така след близо година прекъсване, най-после в тези общини е възможно да се регистрират новозакупените земеделски земи, да се сключват арендни договори и договори за наем за тези от тях, които имат нов собственик или при които наследодателят е починал.
Проблемът възниква заради дългия период, в който след проведен конкурс не се назначава фирма, извършваща дейностите по делба и регистрация на новопридобитите парцели. На практика, това води до проваляне или неопределено забавяне във времето на договорени в региона сделки с ниви или до невъзможността собствениците им да сключат договори за обработка, нямайки съответното правно основание. 
По неофициална информация, този път след изтичане на сроковете за обжалване спечелилата конкурса софийска фирма не се е явила в Министерство на земеделието да подпише договора, а класираната на второ място русенска фирма не е била поканена. Остава неясно защо нормативната уредба не се промени, така че изпълнявалата дейността до този момент фирма не го върши до встъпването в правата й на новата. В бранша се чудят и защо е необходимо при наличието на русенски кандидати да се избират постоянно такива от София и други градове за обслужване на Област Русе, което определено забавя извършването на съответните услуги за гражданите. Не е без значение и невъзможността през този период да се извършват делби на земеделски имоти.
Такива казуси възникват на всеки две години при избора на нова фирма изпълнител и е съвсем възможно в същата ситуация да изпаднат съвсем скоро собствениците на ниви в другите русенски общини. Договорът на русенската „Строител“ за Русе, Сливо поле, Ветово и Иваново изтича след 3 седмици - на 28 януари. Конкурсите се провеждат в София и на този етап в областната дирекция „Земеделие“ няма информация на какъв етап и дали изобщо е стартирала процедурата за следващия период.