Баща с доживотна присъда за убийството на дъщеря си, адвокат влиза в затвора за имотна измама, съпруг ще излежава до края на дните си затриването на жена си, кандидат-кмет се издирва, за да бъде вкаран зад решетките за организиран наркоканал, а най-големият удар със заловени наркотици на Дунав мост така и не успя да издрапа до съдебна фаза. На другия полюс - камара недоволни от местните избори и кметове с посечени заплати заради партийни пререкания, а лекар със забрана да работи заради причинена смърт по немарливост на свой пациент. Така с 2 изречения може да се опише изтеклата вече съдебна 2015 година, през която избуяха дела без аналог, но традиционно не липсваше и кръвта от зверски убийства.
Безспорно случаят, който не остави безразлични не само русенци, но и цяла България, бе 
тежката трагедия със 7-годишната Пламена, която издъхна след целодневния тормоз и удари от баща си
В началото на 2015 година 39-годишният Пламен Петров бе осъден на 16 години затвор за побоя над първородната си дъщеря, кръстена на него. По време на мъченията таткото, който се определи като грижовен и любвеобилен родител, пръснал сърцето на детето. След като стигна за ревизия на втора инстанция във Велико Търново обаче, делото бе върнато обратно в Русе заради открити нарушения. Така то стартира от нулата, а на Пламен му беше направена повторна психиатрична експертиза, за която той упорито настояваше - това все пак можеше да бъде единственото му извинение за зверското посегателство над детето му, тъй като бащата нито е бил пиян, нито провокиран от нещо друго с изключение на детската игра и собствената му избухливост. И новите изследвания обаче показаха, че той е вменяем и може да носи отговорност, макар да има известни интелектуални дефицити. Така заради тормоза на 20 април 2014 година, когато навръх Великден Пламена бе унижавана и бита на няколко серии, баща й получи доживотен затвор при специален режим. Мащехата й Емилия, която при първоначалното разглеждане на делото бе оправдана за безучастното си поведение, този път бе осъдена на половин година пробация заради това, че е стояла мълчаливо на компютъра, докато детето е пищяло и молело за милост. Присъдите са само на първа инстанция и най-вероятно ще бъдат обжалвани, тъй като адвокатът на Пламен пледира за причинена смърт по непредпазливост.
Семеен тормоз след серия от изневери, докато мъжът й е в затвора
пък сложи край на живота на Мелиса Кирова. През ноември наказанието на осъдения на доживотен затвор Тодор Тодоров бе потвърдено и на втора инстанция, но се очаква финалното решение на Върховния касационен съд. Авторството на мъчителното и крайно извратено убийство се оспорва от Тодор и адвоката му, тъй като срещу него има само косвени доказателства. Мелиса бе убита на 23 юли 2013 година, но тялото й бе открито чак на 8 август във водите на Русенски Лом. До жестокостта се стигнало след поредния тежък конфликт между съпрузите, съпроводен от физическа саморазправа и заплахи. Тогава докато били в апартамента си в кв.“Дружба“, Тодор взел кухненски нож и наръгал Мелиса два пъти в сърцето и един път в корема. И тъй като дъщеря им била на село, където прекарвала лятната си ваканция, никой не станал свидетел на убийството, а трупът на Мелиса бил оставен в банята. Осъжданият неведнъж Тодор потърсил съвет какво да прави с безжизненото тяло от свой съкилийник от Петърч, който също бил убил съпругата си преди години. Двамата отишли в апартамента 5 дена след убийството и тъй като трупът на Мелиса бил подут и вмирисан, Тодор започнал да го дупчи, за да спихне. После го изнесли от жилището, избрали просека в района на Ивановските скални църкви, която водела до Русенски Лом, и изхвърлили тялото във водата. На следващия ден Тодор избягал в Германия, но бе заловен с Европейска заповед за арест и екстрадиран обратно в Русе. На 8 август неузнаваемият труп на Мелиса бе открит, а чрез личния й стоматолог жената бе идентифицирана по зъбите. Съучастникът в прикриването на убийството Владимир бе наказан с половин година затвор, но заради предишната си присъда за убийство на собствената си жена ще трябва да излежи още 5 години, 4 месеца и 27 дни. 
Две инстанции пратиха в затвора известен адвокат заради имотна измама
Бившият председател на Общинската избирателна комисия Иван Иванов се доближава до нечувания резултат да влезе в затвора. Адвокатът бе осъден на 7 години затвор, 17 000 лева глоба, 66 300 лева, които да плати на държавата и забрана да работи като адвокат също за 7 години, но изходът от спора ще реши Върховният касационен съд. Адвокатът получи солената присъда, след като стана ясно, че заедно с още трима мъже е измислил схема, с която да припечели добри пари. Комбината успяла да се сдобие с чужд имот, без собственичката му да знае. След това измамниците дори продали апартамента и се сдобили с бленуваната плячка - 66 300 лева. Истинската собственичка обаче дочула, че нещо с имота й не е наред, и се върнала от чужбина, за да разбере какво става. Така заварила чужди хора в дома си, които твърдели, че съвсем редовно са купили жилището й.
И друг прецедент се завъртя през 2015 година в русенските съдебни зали - личен лекар бе осъден за причинена по немарливост смърт на свой пациент и получи забрана да упражнява медицинска дейност. Д-р Борислав Тодоров бе осъден на първа инстанция на 3 години условно лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок и забрана да практикува лекарската професия за 4 години, както и да плати 30 000 лева обезщетение на жената на свой починал пациент. До присъдата се стигна заради престъпната небрежност и неадекватно лечение на клапно протезиран 57-годишен служител в СОТ, който починал за броени дни. Най-голямата грешка на лекаря била, че не е съобразил, че Драгомир Димитров е претърпял сърдечна операция и че доживот трябвало да пие лекарство заради това. Така назначил смъртоносно лечение, което било противопоказно на медикаментите, които мъжът приемал. 
Бял свят видя и дългоочакваната окончателна присъда на бившата областна управителка Мария Димова
На 1 юли Върховният касационен съд я наказа на последна инстанция с 3 години условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба от 647 600 лева за скандална и неизгодна за държавата заменка. Става въпрос за сделката, при която бившата резиденция на Тодор Живков „Липник“ на Текето бе заменена за 5 апартамента в комплекс „Дунав“ и стана собственост на покойния вече Михаил Михов-Мишо Бирата. Това станало на 12 февруари 2009 година, когато като областен управител Димова заменила около 5000 кв.м площ, на която се разполага резиденцията, оценена на 1 032 800 лева, за 5 апартамента от 295.28 кв.м на стойност 385 200 лева и крайно нефункционални. Между септември 2008 и март 2009 година пък присвоила мебели и вещи за 22 653 лева от обзавеждането на резиденцията, които нейни подчинени били бракували. За постигнатата осъдителна присъда главния прокурор награди прокурора от Русенска окръжна прокуратура Кремена Колицова, която сама е разследвала скандалната заменка.
Фурор за пореден път предизвика популярният кандидат за кмет Венцислав Ангелов-Чикагото
42-годишният бивш полицай бе осъден на 6 години затвор на две инстанции, но бе категоричен, че наказанието му ще бъде променено на последна инстанция от Върховния касационен съд. Е, промяна имаше, но само в размера на присъдата - Чикагото трябваше да влезе за 3 години и половина зад решетките. Впрочем наказанието му дойде по време на предизборната кампания, в която Ангелов участва като кандидат за кмет от Национална републиканска партия. Малко след като научи за окончателната присъда, той даде интервюта за няколко национални телевизии, по време на които се разхождаше пред сградата на Съдебната палата в Русе. Не след дълго обаче следите му се заличиха и той все още се издирва, за да бъде вкаран в затвора. Впечатляваща е обаче активността му във фейсбук, където интензивно споделя своите размисли и страсти. 
Впрочем Ангелов бе даден на съд за организиране на наркоканал от Лима до Мадрид, в който привлякъл свои роднини и наел млади момчета за мулета. Наркоканалът бил създаден през периода януари-август 2011 година и бил движен от вещ в занаята човек от Кипър, който имал стабилни връзки. Като бивш полицай, който ясно осъзнавал престъпния характер на наркотрафика, Венцислав взел мерки за законспирирането на схемата. Купил множество СИМ карти на румънски мобилни оператори, като смятал, че съобщенията и разговорите по тях няма да бъдат разкрити. Създал и редакция на диалозите на участниците в трафика, при които разговарящите и пишещите съобщения трябвало да ползват определени думи с условен характер, за които били предварително инструктирани. 
За бума с разкритите 60 кг кокаин за 2.7 милиона лева в комбайн все още се говори в минало време
Рекордният наркотрафик, заловен през май 2012 година на Дунав мост, за който долетяха да съобщят в Русе премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Симеон Дянков и директорът на митниците Ваньо Танов, така и не успя да влезе в съдебна зала. Макар срещу единия от сочените за виновници - 34-годишния пловдивчанин Николай Николов, да бе внесен обвинителен акт и мъжът да заяви, че иска да бъдат разпитани само 22 от над 70 свидетели, съдът сметна, че прокуратурата има да работи още върху разследването и да изчисти свои пропуски. Все още не се знае дали делото за рекордния наркотрафик ще стартира отново в Окръжния съд в Русе, или ще бъде прехвърлено в Софийски градски съд, както настоява адвокатът на пловдивчанина. Другият обвиняем по делото - холандецът Корнелиус Бренченс, пък се измъкна от полезрението на властите и се издирва. 
Още един прецедент стана в зала в Русенския районен съд, когато двама телефонни измамници върнаха 27 000 лева, които доверчива пенсионерка им харизала. Ветовчаните Атанас Атанасов по прякор Стамат и Димо Димов първоначално оспорваха вината си, но впоследствие склониха да направят самопризнания, а на три транша техните близки се издължиха на роднините на подлъганата старица. 26-годишният Димо се договори доброволно на присъда от 1 година и 10 месеца затвор, а 31-годишният осъждан 9 пъти Атанас се сдоби с наказание от 2 години и 11 месеца затвор. 
Присъда чака бивш кмет, а настоящи градоначалници оспорват намалените си заплати
И новата 2016 година обещава не само любопитни съдебни казуси, но и летящ старт. Още другата седмица се очаква бившият кмет на Ветово Рейхан Хабил да чуе присъда за 3 престъпления, с които, твърди се, че е ощетил бюджета на общината със 104 014 лева. Впрочем той бе даден на прокурор от наследника си Георги Георгиев, който забелязал, че по документи улицата, на която живее, е ремонтирана 2 пъти в рамките на няколко седмици, а реално преасфалтирането й било извършено само веднъж. 
В края на месеца се очаква и стартът на делото, с което кметовете на Ветово, Писанец и Сеново оспорват минималните заплати, с които Общинският съвет ги наказа в началото на техния нов мандат. Оказа се, че част от върха в местната власт ще взема в пъти по-малко в сравнение с предишния си период на управление. За сметка обаче на техни колеги от съседни населени места, които са поощрени с тавана на възможните възнаграждения, вероятно заради постиженията си, а не заради политическата си принадлежност.