Сунитските съюзници на Саудитска Арабия последваха примера й и ограничиха или скъсаха дипломатическите си отношения с Иран. Това вероятно ще се отрази най-зле на мирните преговори за Сирия, пише вестник "Гардиън" по повод кризата в отношенията между Рияд и Техеран. Преговорите за Сирия се съживиха през 2015 г., след като Рияд и Техеран решиха да седнат на една маса, въпреки че подкрепят противоположни страни в конфликта, припомня британският вестник.

Друго британско издание - "Телеграф", отбелязва, че късайки отношенията с Иран, Саудитска Арабия е предизвикала целия свят, който е осъдил екзекуцията на шиитския духовник - поводът за сегашната криза. Дори британският премиер Дейвид Камерън, който досега демонстрираше, че е най-близкият западен съюзник на Рияд, заяви, че осъжда смъртната присъда и каза, че сблъсъкът между двете страни вреди на регионалната стабилност. Германският министър на икономиката Зигмар Габриел стигна дори по-далеч, като заяви, че Берлин ще преразгледа политиката си на износ на оръжие за Саудитска Арабия, един от най-големите купувачи в световен план, отбелязва в. "Телеграф".

Освен върху уреждането на конфликта в Сирия кризата в отношенията между Техеран и Рияд може да се отрази и на конфликта в Йемен, където водената от Саудитска Арабия коалиция се изправя срещу подкрепяните от Иран бунтовници, пише британското издание.

В конфликта със Саудитска Арабия симпатиите на Европа клонят към Иран, отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс". Европа е против не само срещу смъртното наказание и тежките телесни наказания като бичуването. Европейското обществено мнение е все по-недоволно от подкрепата и финансирането, които Рияд предоставя на уахабистки и салафистки проповедници, популяризиращи идеологията, която породи Ал Кайда и "Ислямска държава". 

Освен това миналата година ЕС и шестте световни сили постигнаха споразумение с Иран за ядрената му програма, а помощта на Техеран се смята за жизнено важна за прекратяването на конфликта в Сирия. В крайна сметка някогашният парий Иран печели симпатии, поне в сравнение със Саудитска Арабия, отбелязва американското издание.

Близкият изток стигна опасно близо до регионален конфликт след прекъсването на дипломатическите връзки между Техеран и Рияд, пише и в. "Вашингтон пост". Освен войните чрез подкрепяни от Иран и Саудитска Арабия сили, които вероятно ще ескалират, на риск е изложена и борбата с екстремистката групировка "Ислямска държава", която ще се възползва от засилването на конфликта между религиозните течения в региона, смята цитираната от изданието британска консултантска фирма "Ай ейч ес".

В уводна статия на френския в. "Монд" Саудитска Арабия и Иран са сравнени със "сомнамбулите от 1914 г.", които се приближават неотклонно към "пропастта на войната". Всяко действие на една от двете страни води до ответна реакция и засега никоя от тях не може да си представи, че няма да има последната дума. Случващото се е естествено следствие от повишаването на напрежението през последните години, белязало целия Близък изток, пише френското издание и подчертава, че в случая дори конфликтът на религиозна основа не е толкова важен. По-важни са конфликтите между две различни форми на управление и сблъсъкът между араби и перси за контрол над региона, посочва "Монд".