Традиционният Богоявленски водосвет, организиран от Русенската митрополия и Общината, ще започне с литийно шествие от катедралния храм „Св.Троица“ на 6 януари в 11 часа. Церемонията по хвърлянето на кръста ще бъде в 11.30 ч. на понтона под хотел „Рига“. 
Поздравително слово ще произнесе областният управител Стефко Бурджиев, като в чест на празника ще бъде строена и почетна рота под музикалния съпровод на Общинския духов оркестър. Богоявленският водосвет ще бъде извършен от Русенския митрополит Наум, който ще поръси знамето, войската, официалните лица и присъстващите за здраве и благополучие.
Желаещите да се включат в надпреварата да извадят кръста от ледените води на Дунава ще имат възможност да се запишат за участие в същия ден в 10.30 ч, един час преди церемонията. Условията са да имат навършени 18 години и да носят със себе си документ за самоличност. По традиция този, който успее да стигне пръв до богоявленския кръст и го извади от водата, ще получи парична награда от кмета Пламен Стоилов.