Бившият главен архитект Симеон Рангелов напусна общинската администрация и ще продължи да се занимава със собствен бизнес. Вчера бе първият и последният му работен ден в Община Русе, след като бе възстановен на поста с решение на Върховния административен съд /ВАС/, който окончателно обяви уволнението му за незаконно. 
„Разговаряхме спокойно с кмета Пламен Стоилов, уточнихме се и се разделям с Общината по взаимно съгласие. Ако две институции са в конфронтация, това не е в интерес на никого, най-вече на гражданите, тъй като те няма да получават това, което очакват. Всеки си има професия, не съм започнал в Общината, за да се притеснявам какво ще стане“, каза за „Утро“ бившият главен архитект. 
Това са вижданията на двете страни, запазваме си добрите отношения, лаконичен беше кметът Пламен Стоилов. 
Рангелов работи в Община Русе от март 2004 година до 25 юли 2014 г., когато бе дисциплинарно уволнен заради скандала с преместваемото заведение „План Б“ на бизнесмена Красимир Даков. След дълга съдебна битка в края на миналата година ВАС излезе с окончателно решение, че Рангелов е уволнен незаконно, като върховните съдии се мотивираха, че не е установено по категоричен и безспорен начин, че твърдените нарушения са извършени от наказания главен архитект. 
„Удовлетворен съм, че съдът в две отделни решения потвърди законосъобразността на разрешението и незаконосъобразността на моето уволнение. ВАС окончателно отсъди, че съгласно действащото законодателство кметът на една община няма компетенциите да оценява правилността на актовете, издавани от главния архитект. Това е в правомощията на други институции. Установи се, че съм действал законосъобразно и не съм допуснал нарушение с постановения от мен акт, тоест действал съм съгласно моите правомощия и буквата на закона“, коментира Рангелов. 
Той сподели, че не съжалява за издаденото разрешение за строителство на „План Б“ и се гордее с вида, който има днес площад „Батенберг“. „Щастлив съм, че участвах в замисъла за реализацията му, в която са съчетани ефектен дизайн и иновативни за нашия град решения. Считам, че настоящата визия на площада и на улица „Александровска“ е едно от нещата, с които може да се гордее всеки европейски град. Разбира се, не си приписвам изцяло заслугите, но като главен архитект съм горд от свършената работа по този проект“, посочи още Рангелов. 
Това всъщност е една от последните дейности, с които се занимава бившият главен архитект. Негова заслуга е изготвянето и приемането на Общ устройствен план на Русе. „Последва уникален за европейската практика градоустройствен план на района Русе-Гюргево, изготвихме и интегриран план за градско развитие, който ще бъде прилаган до 2020 година. Разработени бяха комуникационните проекти за булевардите „Бозвели“ и „Тутракан“, както и пробива при „Кауфланд“. Реализира се проектът за водния цикъл на Русе, благодарение на който имаме може би най-модерната пречиствателна станция в България. Замислихме и реализирахме индустриалния парк, възобнови се строителството на Спортната зала. Горд съм от постигнатото, защото то е плод на денонощен труд и нерви и се надявам, че хората един ден ще го оценят“, сподели още бившият главен архитект. 
Симеон Рангелов е благодарен на всичките си колеги и приятели, които организираха и заложиха името си в подписки в негова защита и го подкрепиха в труден момент. Оттук нататък той ще вложи всичките си усилия в успешното развитие на собствената си проектантска фирма „Тийм еР“.