Не сме наясно какво менте сме пили, но ракията беше по-вкусна и от уиски, много пивка, с приятен аромат, с леко жълтеникав цвят. Това споделиха осемте оцелели след употреба на метилов алкохол в Якоруда.Те не разбрали, че пият отровно питие, а не класическа домашна ракия. Почерпили се с чист метилов спирт с ароматизатори и оцветители, съобщава "Стандарт". 

Мъжете бяха изписани в понеделник и следобед бяха разпитани пред съдия в Окръжен съд – Благоевград. Те разказаха, че са били на свинска сватба и там ги почерпил стопанинът на прасето, което заклали - Младен Биков. Той също се озова по коледните празници в реанимация на благоевградската болница и е един от спасените от медиците мъже. Преди това той купил 4 литра от алкохола – менте срещу един заек от бизнесмена Тайфи Мекльов и даже я опитал преди това.

„Няколко часа след като пихме три пъти по 50 грама, ни стана лошо, на два метра от нас нищо не виждахме, повръщахме, сърцето ни тупкаше и не можехме да дишаме", върнаха се към кошмара си осемте мъже. Те са благодарни на лекарите, че са ги спасили. Всички обаче до един не са били здравно осигурени. Подписали са договор с болницата в Благоевград, че ще изплатят на части стойността на клиничната пътека, която е по 1600 лева на човек.