Днес е първият работен ден в общинската администрация на бившия главен архитект Симеон Рангелов, след като в края на декември последната инстанция - Върховният административен съд /ВАС/, се произнесе, че Рангелов е уволнен незаконно и го възстанови на работа.
Не съм разговарял предварително с кмета Пламен Стоилов, това предстои да се случи утре (днес, б.а.), но за мен е ясно, че кметът има право да си подбира екипа. Гражданите на Русе не заслужават такова отношение и не е в техен интерес, ако две институции не са в хармонични отношения, каза вчера за „Утро“ арх.Рангелов.     
Той посочи, че е удовлетворен от спечеленото дело, тъй като е доказал правотата на решенията, които е взел.
Дисциплинарното производство срещу бившия главен архитект започна след скандала с преместваемия обект на бизнесмена Красимир Даков „План Б“. По искане на Окръжна прокуратура кметът издаде две заповеди за премахване на самото заведение и на навеса към него, които бяха обжалвани от Даков. Свикан беше дисциплинарен съвет, според който Рангелов е нарушил служебните си задължения, като е дал разрешение преместваемото по документи заведение да бъде изградено и е уронил престижа на Община Русе. Кметът Стоилов поиска оставката на главния архитект, но не я получи и на 25 юли 2014 г. главният архитект беше уволнен. Той, на свой ред, обжалва заповедта за освобождаването си. През декември същата година ВАС окончателно се произнесе, че „План Б“ е изцяло преместваем обект, и се оказа, че главният архитект е издал съвсем редовни разрешителни. А в края на миналата година ВАС излезе с окончателно решение, че Рангелов е уволнен незаконно. Като при това върховните съдии се мотивираха, че не е установено по категоричен и безспорен начин, че твърдените нарушения са извършени от наказания главен архитект.
Днес ще стане ясно дали Рангелов ще се върне на ръководния пост, който в момента е зает от арх.Живка Бучуковска.