Три момчета на възраст от 15 до 20 години по чудо не са ослепели, след като гръмнали пиратки са контузили очите им в новогодишната нощ.
Първо в Спешното отделение на Многопрофилна болница Русе е докаран 20-годишен младеж с кръвоизлив в задната част на лявото око и кръвонасядания по клепачите. Момчето опитало да запали бомбичка с два фитила, но единият не тръгнал. Младежът се навел за види какво става и тогава бомбичката гръмнала в окото му. Пациентът е настанен в отделението по очни болести. В момента с нараненото око различава само светло и тъмно, друго не вижда, обясни началникът на отделението д-р Емил Миланов. 
Малко по-късно в Спешното са докарани две момчета на по 15 и 16 години също с пострадали от гръмнали бомбички очи. Едното се е отървало само с наранен клепач, но другото е с кръвоизлив в дясното око, причинен от ударната вълна на гръмнала бомбичка в стаята, където са празнували. То също не вижда с това око, различава само светлина.
Още 44 пациенти са прегледани в хирургичния, терапевтичния, травматологичния и педиатричния кабинет на Спешно отделение в празничната нощ на Нова година. 23 от тях са приети за лечение. Петима са настанени в Неврохирургия, те са с фрактури на черепа и контузии на главата и кръста в резултат от пътни инциденти. Двама са оперирани по спешност в обща хирургия заради заклещена херния и апендицит. Други трима са в Интензивно терапевтично отделение с мозъчни кръвоизливи и белодробен оток. Един русенец е получил инсулт и е на лечение в отделение по обща и съдова неврология. Четирима са настанени в Четвърто отделение по вътрешни болести и кардиология с ритъмни нарушения на сърцето, а шест деца са в педиатрията с гастрити, бронхити и ларингити.