Международната футболна федерация (FIFA) започва разследване срещу Франц Бекенбауер, който е обвинен в купуване на гласове за домакинството на Германия на Световното първенство през 2006 г., съобщава Bild.

Легендарният защитник ще бъде разследван в качеството си на председател на комитета по издигане на кандидатурата на Германия за домакин на шампионата. Заедно с него под подозрение са и бившите президенти на футболната централа на страната Тео Цванцигер и Волфганг Нирсбах, друга легенда на германския футбол - Гюнтер Нетцер, както и вицепрезидентът на организационния комитет на шампионата Федор Радман.

По-рано списание Spiegel разкри, че през 2000 г. тогавашният президент на компанията „Адидас" Роберт Луи-Драйфус е превел 10,3 млн. швейцарски франка на комитета по издигане на кандидатурата на Германия. Тези пари не са били отразени в нито един от отчетите и се счита, че са били използвани за подкупи на хора от ръководството на FIFA, които да гласуват в полза на германската кандидатура.

Гласуването за домакин на световното първенство през 2006 г. се проведе на 6 юли 2000 г., като Германия първо изпревари Бразилия, Мароко и Англия, а на финала спечели срещу ЮАР с 12 на 11 гласа.