Картинката в русенския спорт през 2015 година беше досущ като в българския - няколко нюанса все по-сива в сравнение с предишните сезони! Градът ни не спечели нито един медал при мъжете и жените в олимпийските спортове на европейски и световни първенства. Все още няма и състезател с квота за олимпийските игри в Рио де Жанейро. 
Но за какво ниво можем да говорим, след като за спортист на страната ни през тази година бе определена лекоатлетката Габриела Петрова. Чаровната дама завоюва сребърен медал на троен скок /в зала!/, след което завърши четвърта на световното. Чест и почитания за Габриела, но с подобна визитка допреди 10-15 години тя нямаше да намери място дори и в десетката! 
Неписаното правило е, че спортът, който събира най-много публика - ако изключим гладиаторските свободни боеве - се радва и на най-голямо внимание.
Традицията от последните години е в епицентъра на интереса да е отборът на „Дунав 8806“
Този тим представи Русе основно и в националните новини през 2015 година. Спечели държавната титла и купата на България и се завърна за участие в евротурнирите. В Европа не се получи нищо с двете победи и четири загуби в наглед леката група. Цялостният актив на отбора пък през тази есен в мачовете на двата фронта бяха общо 9 победи и 7 поражения. Ако изключим успехите срещу слабаците от „Левски“, НСА и „Септември“, тимът далеч не приключи годината по най-добрия начин. Твърде малко за отбор с претенции! 
Очакванията са, че скоро ще станем свидетели на добре познатата пиеса от предишните сезони с привличане през зимната пауза на чужденка/и/. Първо, защото Юрика Ша Брукс обяви официално - поне така написа във Фейсбук - че слага край на кариерата си. Не е и много ясно дали американката Брандън ще остане в отбора. 
С нови баскетболистки „Дунав 8806“ ще се опита по навик да вдигне акциите си и да спаси сезона с нова държавна титла и купа на страната. И сигурно ще се получи, особено ако „Хасково“ не задържи американките си. Наесен ще се почне от основите с нови чужденки. 
Но по темата с преливането от пусто в празно сме писали неведнъж, а отговорът са някои криви усмивки и неоправданият ропот, че само наливаме масло в огъня.
Футболният тим на „Дунав“ бе най-голямата лятна и есенна фенска тръпка
След като проби с лекота до „Б“ група, отборът направи добър есенен рейд и си осигури временното първо място. Голямата заслуга на старши треньора Веселин Великов и момчетата е, че върнаха хората по трибуните. Резултатът е, че днес публиката на „Дунав“ е безспорният роден шампион по посещаемост на домакинските мачове! С темпото на тима от есента и още по-добри игри през пролетта Русе може да дочака и голямата си мечта с мачове в „А“ група през следващата кампания. 
Другата блага вест бе представянето на боксьорките от клуб „Русе“. Те спечелиха за пореден път всичко в България - и като индивидуални титли, и като отборни златни купи. Севда Асенова, Стойка Петрова и Светлана Каменова станаха шампионки на реномирани международни турнири и се утвърдиха в челните десетки на световната ранглиста. Всъщност, ако наистина таим надежди за русенско олимпийско представителство в Рио, те са свързани само с тези спортистки. 
Друга изненада от други спортове - дай боже да има - едва ли ще дочакаме.
Може би сюрпризът ще дойде от състезателя по спортна стрелба Александър Тодоров
който стана европейски юношески шампион. Неговата треньорка в „Локомотив-Тончо Тодоров“ Севдалина Стоянова заслужава само хубави думи за цялостната си добра работа.
Да не забравим и свършеното от щангистите от ТСК „Русе“. Треньорите Кръстина и Радослав Атанасови ликуваха с европейския медал на Стилян Гроздев при юношите. Младокът дори дебютира и на световно при мъжете. Тежката атлетика в Русе винаги е била дълбок извор на талантливи момчета. Вече и на момичета. Възраждането й през последните години е налице.  
Отлична работа по правило свършиха и акробатите на „Локомотив“. Възпитаниците на Мариян Габровски и на неговите колеги бяха сред най-добрите на международни турнири, европейски и световни първенства. Много жалко, че акробатиката не е включена в олимпийската програма! Ето откъде можехме да имаме със сигурност още пратеници за Рио. 
Няма как да отминем и още една тъжна година за волейбола в „Дунав“. Хроничното безпаричие е факт. Дори се стигна дотам, че момчетата си стегнаха куфарите преди един мач в Пловдив и тръгнаха за Русе. А ставаше дума за важен плейоф в края на предишното първенство! 
Отборът се закрепи поне като присъствие през тази есен, но трудно може да се предскаже докъде и как ще стигне напролет. Дано поне да го има, защото Русе все още, дори и на фона на отсъстващите успехи, минава за волейболен град.
Славен русенски спорт като борбата е в тотален туш през последните години
Вярно, базата бе много лоша, но само преди броени дни стартира ремонтът на залата до комплекс „Аристон“. Дано след подобренията, съдействие за извършване на които оказаха държавата, Общината и лично президентът на федерацията Валентин Йорданов, аргументът „ама нямаме условия за подготовка“ бъде забравен. 
Основният рефрен от всички посоки през 2015 година пак беше „всичко е пари, приятелю“! Без тях - особено в голямо количество - не ставало нищо. Сигурно е така, но когато става дума за откровено частните клубове, си е чисто нахалство да претендираш за още и още от Общината и данъкоплатеца. Особено срещу мижави резултати. 
Ето какво казва по този повод Димитър Николов, кмет на Бургас, където регистрираните клубове са 123! За справка, бюджетът на тази богата община за 2016 година е 164 милиона лева!
„Не можем да си позволим повече социална дейност в направление „Спорт“ със субсидии за издръжка на спортната инфраструктура. Ще изготвим нова наредба. Тя ще даде възможност на тези клубове, които поддържат добра дейност, притежават сериозни детско-юношески школи и печелят престижни състезания, да получат по-високи субсидии. Те обаче ще си плащат за ползването на спортните обекти. Практиката досега поставя в дискриминация останалите жители на Бургас. Акцент при субсидирането ще поставим върху олимпийските спортове и детско-юношеските школи“, казва Николов. 
Разбирате ли какво казва бургаският кмет? Че
който работи и печели медали, може и да получи
Който се отчита отгоре-отгоре и се реди на касата за субсидии без нищо насреща, ще бъде изхвърлен от масата с баницата. Влючително и евентуално регистрирани например клубове по дартс, шортрек или спускане по бабуни.
Впрочем, пуническите войни за добър пай от спортния бюджет на Русе ще почнат от първите дни на 2016 година!
А старата, хубава или лоша, вече си отива. Като русенско отражение в огледалото на целокупния българския спорт не беше от най-благодатните, но нали надеждата за утрешния по-добър ден си е жива!
Честито на тези, които я приключиха по шампионски и направиха така, че страната да говори за Русе!