Нова година посрещаме при намаляваща Луна. Луната е в 25 градуса в Дева - кралския градус на агресията, и носи агресивен характер, предразположен към битки и победи. Годината ще бъде под знака на Марс - Ян енергия, мощна енергия. 21-ви лунен ден - символ на който е кон, колесница. Време за изчистване от всичко старо и излишно, за да се освободи място за новото, за вдъхновение и творчески пориви, както и за стремителни и активни действия. Творческа година. Време да се върви само напред. Ако правилно се използва енергията, събитията ще се понесат славно като кон.
Девет (2+0+1+6=9) е числото на годината
Не е по-силите на човек да се противопостави на влиянието на деветката. Числото е извън човешкия план и означава сили, неподвластни на човешките, сили, които го носят като прашинка по вятъра. Видимо, ние сме избрани да изпълним някаква мисия, без значение каква. 9 не носи в себе си динамизъм и нови качества, не носи изменения в обичайния живот. Това е силата на мъдростта и мъдростта на силата. Несъответствие между желание и възможности. Човек разбира, че много не му трябва. Продължава да живее с натрупаната от живота мъдрост.
9 е последното число от цикъла. Вселената си е играла, сменяла е маски, прибавяла е нови качества към себе си, раздувала се е и е растяла, а после като капка, която пада в океана, се връща към самата себе си, към вечно променящия се път. Сливат се началото и краят. Някои напускат работата си и отиват през девет царства в десето, други напускат партньора си и отиват в манастир или започват нов живот. 9 или спасява, или погубва човека, но той не може да противостои на нейната мощ.
Всяка грешка прави човек по-умен. На него му е нужно да разбере защо се е случило нещо в неговия живот, какво се е случило и да реши какво да прави в бъдещето. Може би ще намери в лошото и нещо хубаво. 9 има специално значение за човечеството, тъй като това е числото, което контролира неговата еволюция. Число на службата, затова човек под негово влияние се реализира напълно, като служи на другите. Не може да бъде успешен, ако работи само за себе си. Това трябва да е за благоденствието на всички. 
Астрологично и нумерологично новата година е под влияние на планетата Марс.
Година за вътрешна криза, за значителен скок в развитието
Хороскопът на 2016 г. ще донесе много новости и промени според разположението на звездите на небосклона. Това касае най-вече земните знаци Телец, Дева и Козирог. Освен това е година на сериозни провокации, затова не бързайте да реагирате импулсивно и особено без да е проверена информацията. Риби, Водолей и Близнаци могат лесно да станат оръдие в ръцете на умели манипулатори. Обмисляйки всичко в спокойна обстановка, много хора ще могат да подобрят ситуациите към по-добро.
Ускоряване на прогреса както в икономически, така и в духовен план.
Положението, което цари през 2015, ще остане същото, дори ще се задълбочи
през 2016 година още повече. Увеличаване притока на бежанците, терористични заплахи, висока смъртност чрез убийства и катастрофи, ниски доходи. Ще бъдат разкрити нови финансови афери и политически машинации. Корупцията продължава да бъде неуправляема. В управлението ще настъпят някои промени. Нови протестни вълни. Познатата ни история. Годината е подходяща за провеждане на спортни състезания, разни фестивали, конкурси. Стремете се да не оставате дълго в самота, а да сте по-близо до хората. През годината ще се раждат силни духом хора и защитници на справедливостта.
Противопоказно е всичко, което може да нанесе вреда на кръвоносната система и черния дроб. Могат да се обадят стари заболявания. Да се предприемат процедури за пречистване на кръвта. Предстоят политически скандали и обрати. Обществото и социалният живот ще преминат през трансформация. Много нови реформи, не всички от които ще бъдат сполучливи. В годината на Марс
можем да очакваме много напрежение, бунтове, конфликти
Повишава се агресивността сред населението, желанието за съперничество, доминиране над другите. Добри постижения в областта на хирургията.
Нараства опасността от пожари и нещастни случаи по непредпазливост. Обикновено се наблюдават горещини, сухо време, размножение на вредни микроорганизми, поразяващи животните, растенията и плодовете. Обилно се плодят отровни насекоми, гъби и растения. Чести са горските пожари. Зимата е суха, с големи, но кратковременни застудявания, ветровита, снегът пада неравномерно. Необходима е работа по снегозадържането. Пролетта е суха и прохладна, без дъждове, добра за посевните кампании, но насадените дървета се развиват бавно. Лятото няма да е добро време за развитие на селскостопанските култури - отначало ще е влажно, последвано от пожароопасно засушаване. Есента е влажна и студена, възпрепятстваща прибирането на реколтата. 
Годината на Марс благоприятства развитието на домати, пипер, репи и репички, грах, тикви, чесън, лук, джинджифил, лен, хмел, хрян и тютюн. Много коприва, но и много горчиви и отровни растения по поляните. От кокошите яйца, снесени в годината на Марс, се излюпват много петли. Увеличение на котките и враните. В горите се размножават вълците и чакалите. В рибарниците е нужно да се следи за чиста вода - възможни са епидемии от рибни болести. В здравословно отношение годината за човека е също неподходяща - развитие на инфекции с висока температура и различни кожни болести.
Марс ще бъде ретрограден (обратно движение) от 17.04 до 30.06. Трябва да бъдете доста предпазливи.
В този период хората често биват нетърпеливи, напрегнати, раздразнителни
импулсивни, пасивно-агресивни или склонни към спорове. Механичните устройства купени през това време, по-често от обикновено се повреждат и претърпяват аварии. Сексуалната активност може да има пагубни последствия. Исковете и съдебните процеси, започнати при ретрограден Марс, имат свойството да се обръщат против ищеца. Агресията по-често се обръща против агресора. Пътуванията може да бъдат опасни. Започнато мероприятие може да понесе загуба от конфликт или враждебност. Планетата управлява механизмите, автомобилите, железата, металните предмети - ключове, инструменти, хладно оръжие. В периода си на ретроградност Марс забавя всички процеси, както в природата настъпва затишие пред буря.
Как действа още на хората? Целите стават или неактуални, или отслабва мотивацията. Възникнат препятствия пред целта. Хората изпитват чувството на апатия, желание нищо да не правят, раздразнение и гняв към себе си или близкото си обкръжение. Всичко не става така, както трябва.
Гневът към себе си може да премине в депресия
Като правило битовата техника става чувствителна към разрушителната енергия на Марс и започва да се чупи, поврежда. По същото това време се наблюдават повече, отколкото обикновено пътни аварии, задържане на влакове и самолети.
Какво не трябва да се прави? Да се купува автомобил, да се купува битова техника, да се пътува и ходи в командировка, да се започва нов проект или ново дело, да се започва ремонт, строителство, да се прави преинсталиране на компютрите, да се провеждат съревнования. Какво да правим, към какво да се стремим? Занятия по йога, бойни изкуства, медитации, дихателни техники, духовно развитие, подготовка на нови проекти, направени на картон и хартия, оформяне на идеи с помощта на подръчни средства в миниатюра. Възможно е да си откриете грешките, които да ви заставят да смените подхода си или да промените нещо.
Три пъти Меркурий става ретрограден през годината
Първият период започва от 05.01. и ще продължи до 26.01. Следващите два са от 28.04. до 22.05. и от 30.08. до 22.09. Това време е неблагоприятно за планови операции и скъпоструващи, диагностични тестове и процедури. Също не е подходящо да се започва планово продължително лечение на хронични заболявания. Нещата обикновено стават наобратно, докато Меркурий започне отново да се движи директно. Тогава всичко ще си отиде на мястото. Най-лошо е, когато касае нашето здраве. Операциите като правило имат усложнения и понякога е необходимо повторна оперативна намеса, шевовете дълго не зарастват, тъй като Меркурий управлява и тях. В анализите може да се получи заплитане на всеки един етап. Възможно е даже машинните изследвания да дадат грешна картина. Ако имате възможност избягвайте периодите на ретроградното движение на Меркурий и не предприемайте важни стъпки по отношение на своето здраве. През това време се забавя мисленето, снижава се вниманието, подписаните договори се натъкват на препятствия.
Ретроградната фаза се явява индикатор на периода, когато е
необходимо информационно разтоварване, отдих от отчетите и откъсване от монотонните процеси
Заемете се със старите и отложени дела, които трябва да довършите. Сменете вектора на своята меркурианска активност. Влиянието на Меркурий още може да се изяви в следното: създава хаос в комуникациите, губите вещи или връзка с хора, свършва батерията на телефона ви в неподходящия момент, губят ви се писма, файлове, забравяте паролата си за влизане в някой сайт или в пощата си, загубва ви се информация в компютъра или документи, интернет връзката прекъсва по-често от обикновено, проблеми с автомобила, закъснения на обществения транспорт, повече задръствания. Затруднява се общуването - или вие не разбирате какво ви говорят, или вас не ви разбират правилно. Провалят се срещи, закъснявате вие или когото чакате, правите повече правописни грешки от обичайното при писане. В търговията падат оборотите, касата не се засича, ако сте ученик или студент трудно запомняте материала. Ако ви дойдат в ума оригинални идеи запишете ги да не ги забравите, но не бързайте да ги осъществявате. Ако правите големи покупки, после може да се окажат със скрит дефект. Не започвайте нова работа в този период, не подписвайте важни документи.
Весели празници и щастлива нова година! Нека вашата пътеводна звезда да бъде винаги с вас в добро и зло!