Безценен подарък получи Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“. Преди малко повече от месец, за Деня на народните будители, Русенският митрополит Наум подари на директорката на гимназията Диана Иванова старинни тъкани от първоначалния интериор на Русенската митрополия. Пожеланието на владиката било те да бъдат изложени в музейната сбирка на професионалното училище. 
Това са наистина уникални платове, които са направени изцяло от естествени материали - коприна, памук и вълна, като са произведени по старинни технологии, обясни директорката. Докарани са в Русе от Виена специално за обзавеждането на сградата на митрополията, строена в края на 19 век. 
Трите златисти драперии са били декоративни елементи 
към завесите на високите прозорци на приемния салон в Доростоло-червенската митрополия. Те са изработени от майстори на везбата, бродерията и инкрустациите /защото има и такива елементи/ през по-миналия век и пристигат с кораб по Дунав, за да украсят приемната зала в митрополитския дом. От Виена идват и мебелите, и завесите, и килимите. Това става през 1888 година, когато е завършен и строежът на сградата. По времето на владиката Неофит в края на 90-те години обзавеждането на салона е подновено със съвременен текстил, а от старото се оказва, че са съхранени само тези три декоративни елемента, които вече са красиво притежание на Професионалната гимназия по облекло. 
Когато владиката Наум подарил трите прекрасни образеца на старинното европейско тъкаческо и шиваческо изкуство, той споделил и очакванията си - че дарените драперии ще бъдат поставени в музейната сбирка на гимназията и там ще свидетелстват за уменията на майсторите отпреди десетилетия. За нас обаче 
този прекрасен подарък представлява и чисто професионален интерес
обясни Диана Иванова. Учениците и техните преподаватели ще изследват много внимателно как точно са изработени драпериите - със специфичните шевове, с апликирането на декоративните ленти, в които двата цвята - този на старо злато и благородният рубинен, са втъкани един в друг, преливат и обогатяват материята, а също и поставянето на ресните, изработването на украсителните елементи от дървени топчета - по-големи и по-мънички, и инкрустацията на специални дискретни ефекти в материята. Това ще обогати познанията на нашите ученици за най-добрите европейски традиции и практики от миналото, обяснява директорката.
Впрочем, Русенският митрополит Наум е получил покана да стане патрон на честванията на 120-ата годишнина от създаването на русенското професионално училище, която ще бъде отбелязана тържествено през 2016 година. Отправихме поканата на 15 септември и 
много се радваме, че владиката прие 
- за нас е изключително важно традицията на добрите връзки между учебното заведение и църквата да продължи, обяснява Иванова. И припомня, че тези връзки датират още от първите години на стопанското училище, основано от русенското женско благотворително дружество „Добродетел“. И тези допирателни не са само в определени факти от биографията на Облеклото - като този, например, че доста време то се е намирало в сграда на улица „Митрополитска“. 
Дълги години празникът на училището се е чествал на големия църковен ден, в който се почита Сретение Господне. Сретение е и празник на Русенската митрополия. И всяка година на 2 февруари, независимо от студа, който сковавал по това време русенските улици, от училището потегляло шествие, заради което навън излизали хиляди русчуклии - за да се възхитят на момичетата, които вървели към храма „Света Троица“, облечени с белите си копринени блузи, на които сами са извезали красивите български шевици. Студ, мраз, 
от Дунава повява леден вятър, а бродираните копринени блузи трептят 
Гледката карала облечените в кожени палта и увити с дебели вълнени шалове мъже и жени да потръпват от студ и спонтанно да ръкопляскат на красивите момичета, които безстрашно изминавали пътя от школото до черквата.
Шевиците са онова умение, което показвало до каква степен са усвоили първите познания тук, обяснява Диана Иванова. Още в първата година гимназистките сами си ушивали униформите - първо бродирали якичките за престилките, после правели полите, а след това и блузите. 
Изкуството на бродерията отново е на дневен ред в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“. 
Шевицата отново се завръща в дамския тоалет
като присъства в официалния костюм, но също и в чантите, в аксесоарите. Ние усетихме накъде вървят тенденциите и нашите ученици под ръководството на своите преподаватели се усъвършенстват в изработването на тези специфични и неповторими бродирани елементи, казва Иванова. 
С шевицата е свързано и едно намерение на училището, което ще посвети на юбилейната дата догодина интересна инициатива. Неотдавна стана ясно, че в музея на патриарха на българската литература в София Иван Вазов още на входа е поставен във витрина халатът и домашното боне, които са подарък от русенското училище за юбилея на писателя през 1920 година. Халатът е двуреден, с офицерска яка, като българска шевица обточва както яката, така и закопчаването, пак такава шевица украсява и шапката. 
Сега в гимназията са решили да изработят точно копие на подаръка - ще разкроят и ще ушият халата и шапката, а след това ще ги обточат с шевици: като абсолютно точно спазят това, което са направили техните предшественички в русенското училище преди близо сто години. Всичко това - и ушиването, и бродирането, ще бъде направено от учениците в гимназията, които ще работят по подготовката на скъпоценната реплика в часовете за извънкласна дейност. Заедно с това ще направим и специална плочка, върху която кратък текст да разказва за подаръка за автора на „Под игото“, сътворен от русенските сръчни момичета - тази табелка ще бъде предадена на музея в София, за да бъде поставена до витрината с халата, който сега изглежда просто като една от запазените дрехи на Дядо Вазов.     
Репликата на бродирания халат ще поставим също в нашата музейна сбирка
там ще съхраняваме и копие от собственоръчно написаното от Вазов писмо на благодарност до ученичките, каза директорката. Вазовият оригинал се съхранява в русенския Държавен архив. Оттам ще се набавят и други материали, които пък ще влязат в специален сборник, посветен също на юбилейната дата. Текстовете в сборника ще разказват за историята на благотворителното дружество „Добродетел“ и неговите връзки с Русенската митрополия.