Ден преди настъпването на новата 2016 г. по русенските пазари могат да се намерят различни видове сурвакници. Цените на изработените от естествени материали варират от 3 до 5 лева, като сумата зависи най-вече от големината и украсата на дряновото клонче. Ръчно изработените сурвачки са усукани с вълна, прежда и разноцветни конци, а украсата им е допълнена от нанизани пуканки, сушени плодове и чушлета, малки кравайчета, панделки и парички. Търговците споделят, че те се радват на голям интерес от хората, които ценят ръчно изработените вещи. 
Не липсват и сурвачките, които са направени от цветни хартии и различни целофани, като тяхната цена е по-ниска. За хората, които пък искат да спазят традицията, но да проявят творчество, се предлагат и дрянови клонки без украса. Те дават възможност всеки сам да накичи сурвачката си, а цената им е 1,50 лева. По-големите деца искат сами да си украсяват сурвакниците, а по-малките предпочитат украсените според народната традиция, казват търговците. По сергиите се продава и дрян, който домакините традиционно слагат в новогодишната баница с късмети.
В първия ден на новата година децата и младите посещават дома на близките си и със сурвачки в ръка наричат пожелания за здраве и късмет.