Повече от скромен е интересът в Русе към еднодневните трудови договори, които влязоха в сила през това лято. Общо имаме закупени 780 договора, съобщи директорът на Инспекцията по труда Ирена Николаева, като поясни, че през октомври и ноември няма нито един закупен екземпляр. През октомври дойде един човек и каза, че е регистриран като земеделски производител и възнамерявал да сади лавандула, направи справки за еднодневните договори и си тръгна, като повече не се върна, обясни Николаева. 
Повече конкретика внесе директорът на Бюрото по труда в Русе Румен Януаров. Той цитира справка за броя на работодателите, които са заверили еднодневни трудови договори. За Община Русе това са три фирми: едната е заверила 133 договора, другата - 130, а третата - 70. В Сливо поле четири фирми са проявили интерес към новата инициатива на Министерството на труда и социалната политика. Бройката на документите съответно е 100, 21, 21 и 19. В Иваново работодателите, наемали хора за по ден, са двама - единият е заверил 10 договора, а вторият - 94. В Бяла две фирми са се справили общо с 30 еднодневни договора, а в Борово също двама работодатели са заверили съответно 50 и 25 документа. 
И ние сме изненадани от липсата на интерес, коментира директорката на инспекцията. И увери, че през февруари, когато започват кампаниите по засаждането на разсади за селскостопански растения, инспекторите ще започнат проверки, за да видят кой работи в парниците. Тъкмо тогава ще питаме и производителите защо пренебрегват възможността да наемат хора за по ден-два, каза тя. И предположи: „Може пък в Русе селските стопани да са решили да прибират реколтата само в събота и неделя, и организират родата да излиза на полето в почивните дни“.