На 12 места в Русенска област са монтирани трафик камери и автоматични броячи, които са част от системата за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик. Това съобщиха за „Утро“ от Агенция „Пътна инфраструктура“, под чийто контрол е системата. Най-много са съоръженията по пътя за Велико Търново, където има шест преброителни пункта с по една камера във всяка посока за движение в зависимост от броя на пътните ленти. 
На пътя Русе-Разград за трафика следят два пункта, а по един има на пътя към Тутракан и Кубрат. Останалите два преброителни пункта са разположени на пътя Бяла-Попово и Бяла-Вардим. 
Камерите могат да разчитат регистрационните номера, както и да засичат скоростта на преминаващите автомобили, но информацията се съхранява в централизирана база данни. Чрез идентификацията на моторните превозни средства системата има възможността да следи пътния трафик, неговия произход, предназначение, направление и време за преминаване, посочиха от Пътната агенция. 
Оттам обаче обясниха, че системата съхранява и обработва информация за вида на превозното средство, регистрационния му номер, скоростта и точното време на преминаване през преброителния пункт, но не запазва снимков материал или видео, нито се предава в КАТ, за да служи за санкции при нарушения за Закона за движение по пътищата.