Прекрасната картина „Зима в Русе“ на русенския художник Ради Неделчев е лицето на коледните и новогодишните поздрави на президента Росен Плевнелиев. Картината с колоритния зимен пейзаж с емблематичните покриви на Малката Виена се съхранява във фонда на Русенската художествена галерия. 
Преди малко повече от месец съветникът на президента Мартин Иванов се обадил в галерията и споделил, че той и неговият шеф много харесват празничната образност на живописеца наивист Ради Неделчев. 
Затова поискали да изберат от платната, които се съхраняват в галерията, най-подходящото за официалната поздравителна картичка на Плевнелиев. От няколкото варианта на „Дондуков“ 2 се спрели именно на „Зима в Русе“. И поискали снимка с висока резолюция. Проблемът обаче беше, че колекцията от фонда, с която гостувахме на галерията в Стара Загора, още не се беше върнала, а там беше и платното на Ради Неделчев, разказа вчера директорката на РХГ Елена Великова. 
Тя веднага се свързала с колегата си в старозагорската галерия, той пък намерил един от най-добрите фотографи и качествената снимка била направена и изпратена в столицата. Така сега вече държавни институции и колеги на българския президент в чужбина се радват на празниците и благодарение на удивителния талант на Ради Неделчев. 
Ради Неделчев е роден през 1938 г. в село Езерче, а от 1954 г. е в Русе. Картините му радват ценителите в изложби в Женева, Париж, Мюнхен, Прага, Москва, Токио, Монреал, Вашингтон, негови творби са откупени и се намират в музея „Анри Русо - Митничаря“ в Париж. Русенската галерия пази около 30 негови картини във фонда си. 
В последните години Ради Неделчев живее в София, Неотдавна той участва - лично и с картини, в юбилейната изложба на Дружеството на русенските художници в зала „България“ в столицата.