67 паметника и 29 паметни плочи, посветени на воинските подвизи и героизма на жители на Русенска област, са заснели и описали в луксозен албум членовете на клуб „Родолюбие“ към Военния клуб. Гимназисти от СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, от Професионалната гимназия по строителство и геодезия „Пеньо Пенев“ и гимназията в град Ветово издириха документи, снимки, публикации, свързани както с паметниците, така и с участието на русенци във Втората световна война и войните за национално обединение, а също и с историята на организацията на офицерите от запаса и Военния клуб в Русе. 
Извършена е мащабна работа, но най-важното е, че тези млади хора бяха истински заинтригувани от славната история на родния си край и възникна идея клубът да бъде разширен и да продължи да работи, каза вчера началникът на Военния клуб Димитър Вълков. Клуб „Родолюбие“ бе създаден по проекта „Мъдрост и младост - една памет, едно отечество“ на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, който получи финансиране по националната програма „Родолюбие“. 
Гимназистите и техните по-големи приятели от съюза са издирили и са посетили всички войнишки паметници и паметни плочи. При това те са допълнили регистъра, създаден от областната управа, с още два паметника и три паметни плочи, които не са били описани. Това са две плочи в Обретеник и една в село Черешово и по един паметник в Полско Косово и Борово. Вероятно при създаването на регистъра общинските управи по някаква причина са пропуснали да дадат информация за тези паметни знаци, важното е, че сега младежите попълниха този пропуск, каза Евгени Алексиев, ръководител на проекта. Той припомни, че предстои да бъдат поставени още три паметника, свързани с героизма на русенски войници и офицери - в Николово, в Батин и в Русе, където ще бъде издигнат мемориал на мястото на казармите на Пети пехотен полк. 
Тази тема е изключително важна за учениците, които от днешните учебници по история няма как да почерпят вдъхновение и патриотизъм, каза преподавателят в Дойче шуле Николай Чакъров. Той разказа как гимназистите са се радвали, откривайки нови имена и документи, свързани с миналото, и изрази надежда, че такива инициативи ще намерят своето продължение. 
Вчера във Военния клуб бе открита изложба на постери със снимки на паметниците в областта и новооткритите документи за историята на Военния клуб. От 12 януари тази изложба ще бъде показана във фоайето на Пленарната зала, а от 26 януари - в библиотека „Любен Каравелов“.