Виктория ИВАНОВА
В обществено-политически план 2015 г. се записа в историята на Русе с две големи събития, които са свързани помежду си. През втората половина на годината се откриха мащабни инфраструктурни обекти, които дадоха основание на управляващата партия ГЕРБ да издигне като предизборен слоган думите „Видими резултати“. И второто събитие, което беше с предизвестен край, бяха изборите, на които отново победи ГЕРБ и заради видимите резултати.
На 25 октомври Русе преизбра своя кмет Пламен Стоилов още на първи тур с 28 932 гласа. Изнесените обобщени изборни резултати показаха, че Стоилов получи подкрепата на русенци надпартийно, тъй като за него гласуваха 10 000 души повече в сравнение с партийния вот за листата на ГЕРБ с кандидати за общински съветници. По-интересна и може би донякъде изненадваща бе шарената картинка, която се оформи в местния парламент след изборния ден. Тогава стана ясно, че
Общинският съвет е съставен от 10 политически партии, а ГЕРБ няма мнозинство
Въпросът какво не достигна на партията, която проби в почти цялата страна и постигна небивал изборен резултат, остана без категоричен отговор. Тя обаче получи 21 места в 52-местния парламент и така оформи най-голямата група.
Изключителен пробив на местните избори направиха „Патриотите-ВМРО“ и Реформаторският блок, които увеличиха двойно представителството си в Общинския съвет и сега разполагат с по шестима съветници. РЗС, ОДС и ЗС „Ал. Стамболийски“ изпаднаха от местното управление, но пък завиден резултат постигнаха БДЦ, АБВ, Българска социалдемокрация и „Глас народен“, които за пръв път вкараха общински съветници. На тези избори не се мина и без провал. Той беше за БСП, която претърпя тотален крах и спечели едва шест места, с три по-малко от предходния Общински съвет. Това за първи път доведе и до хвърляне на оставки в столетницата. Малко след изборите председателят на Общинския съвет на БСП в Русе Божидар Йотов и цялото местно Изпълнително бюро подадоха оставки заради слабите резултати на местните избори. На декемврийската конференция на партията обаче след дълъг и продължителен дебат оставката не беше приета и Йотов остана общински председател. Засега до пролетта, но не се знае дали няма да запази поста и след това, като поизбледнее горчилката от изборния провал. „Атака“ и ДПС пък бяха партиите, за които в пълна сила важи изразът „Сон шонзмон“. Те влязоха в новия мандат без изменение и с по двама съветници.
ГЕРБ постигна невиждана от 25 години доминация и в местната власт в областта
Освен втория мандат на Пламен Стоилов в Русе, като значителен успех партията  си записа и пробивът на Димитър Славов в Бяла, на Валентин Атанасов в Сливо поле и на Валентин Панайотов в Борово, както и утвърждаването на д-р Петър Петров и Георги Миланов в Ценово и Иваново. Всъщност ГЕРБ не успя да се пребори единствено за кметските места във Ветово и Две могили, където спечелиха съответно новият стар кмет Георги Георгиев от коалиция „Бъдеще за всички“ и Божидар Борисов от местната коалиция „Единни за община Две могили“. Разбира се, ГЕРБ разполага и с най-много съветници в Русенска област, като в общинските съвети - Ценово, Борово и Иваново, има мнозинство. 
Политическата година в страната беше изключително динамична, тежка и скандална, но в Русе атмосферата се запази спокойна и тиха. Декемврийските събития при реформаторите и ДПС, които разтресоха страната, не се отразиха по никакъв начин на структурите в Русе. След решението на Радан Кънев да мине в опозиция, лидерите на местните организации в Реформаторския блок единодушно заявиха, че имат волята да продължат обединението и работата заедно. В ДПС по традиция не коментират разместването на пластовете в столицата, въпреки /или именно заради това/ че името на Ферихан Ахмедова се появи като възможен лидер на партията след доста грубото и шумно отстраняване на Местан. Слухът обаче угасна със същата скорост, с която беше назначен триумвиратът Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза на проветривия депесарски Олимп.
И докато в някои градове все още партиите не могат да се разберат кой да ръководи общинския съвет, в Русе изборът на председател протече кротко и без дебати, което остави
усещането за нещо предварително договорено между управляващи и опозиция
Единствената кандидатура - на общинския съветник от БСП и ректор на Русенския университет Христо Белоев, беше подкрепена с 45:5 гласа и той стана пръв между равни в Общинския съвет. Всъщност едно значимо събитие през изминаващата си година убягна на обществеността -  150-тата годишнина от въвеждането на местно самоуправление на Русе, за което припомни бившият председател и доайен на общинските съветници Васил Пенчев на първата тържествена сесия на местния парламент. 
Изборите в Русе не доведоха до никакви промени и по отношение на кметския екип. И петимата заместник-кметове запазиха постовете си и ще продължат да ръководят поверените им ресори през следващите четири години. Без промени продължиха да работят и шефовете на общинските дирекции и предприятия. Стоилов винаги е изтъквал заслугите на екипа си, като дори на пресконференцията за отчитане на финализирания голям транспортен проект на Русе обяви зам.-кмета Димитър Наков за герой предвид всеотдайността му в реализацията на най-мащабното инфраструктурно преобразяване на Русе.
2015-а безспорно бе годината, в която се
довършиха и изпълниха обекти, за които русенци мечаят от над 30 години
С концерт на примата на българската естрада Лили Иванова бе открита зала „Булстрад Арена“, а след него последваха концерти на световни имена в музиката. Самата зала беше обявена за Сграда на годината в раздел „Спортна инфраструктура“. Прерязана беше лентата на обновената „Александровска“ от пл. „Свобода“ до пл. „Батенберг“, с което по думите на регионалния министър Лиляна Павлова Русе възвърна блясъка си на перлата на Дунав. Сред останалите стратегически инфраструктурни проекти са уникалният Природонаучен музей с аквариум, реставрираният музей „Баба Тонка“, обновеният и разширен бул. „Тутракан“. Огромен принос за преобразяването на Русе и за модерната му визия има и мащабният транспортен проект за 30 млн. лева, в рамките на който бяха успешно изпълнени осем изключително тежки лота и неслучайно Стоилов нарече зам.-кмета Наков герой. За 41 месеца, колкото продължи проектът, беше въведена електронна система за контрол и управление на обществения транспорт и за таксуване на пътниците, завърши реконструкцията и изграждането на подлез на Кръговото пред полицията, беше осъществен пробивът „Кауфланд“, който свърза кв.“Родина“ с центъра, бяха направени нови кръгови кръстовища в „Чародейка“ и „Родина“, които облекчиха трафика на възлови места в града. На 100 спирки бяха монтирани електронни информационни табла за движението на градския транспорт, бяха изградени първите 14 км велоалеи. Първите блокове, санирани със средства по европейската и националната програма, вече правят впечатление с новия си облик.
Кметът Пламен Стоилов и екипът му влизат с летящ старт в новата 2016 г., за която като основен приоритет са определили благоустрояването на кея и свързването му с центъра. Осигурените 17 млн. лева по оперативна програма „Региони в растеж“ вдъхват надежда, че видимите резултати ще продължат да се случват.