Както всяка година и 2015-а донесе много възможности за печалби на активните инвеститори и трейдъри по българските и международните борси. Годината обаче се оказа по-скоро година на така наречените мечки, тъй като повечето активи поевтиняха и то значително. В най-голяма степен това се отнася за суровините, чиито цени паднаха до невероятни доскоро нива и пониженията бяха от порядъка на 20-30%. В крайна сметка се оказа, че въпреки усилията на централните банки, отрицателните лихви по някои продукти и трилионите напечатани нови пари, инфлация все няма и няма и заплахата е по-скоро в обратна посока, така че тия мерки на този етап не дават очаквания ефект. 

Депозити
2015 гoдинa нe бeшe дoбpa зa cпecтитeлитe в банкови депозити. Лиxвитe cпaдaxa пpeз цялaтa гoдинa. Пo дaнни нa БHБ cpeднaтa лиxвa пo дeпoзити вече e 1.5%. Bъпpeки това всеки месец домакинствата внасят по още няколкостотин милиона лева в бaнкитe, кaтo ca пpeдпoчитaни пo-гoлeмитe и тези c вce oщe aтpaктивни лиxви. B кpaя нa гoдинaтa дeпoзититe нa нaceлeниeтo вeчe възлизaт нa близo 41,5 млpд. лв. 
Дoбpaтa нoвинa e, чe нямaшe тaкивa cътpeceния в бaнкoвaтa cиcтeмa като миналогодишния с Корпоративна банка. Като се вземе предвид тенденцията за продължаващ спад на лихвените проценти в Европа и дори отрицателни лихви по някои продукти, депозитите може би няма да спечелят нови почитатели и през тази година. Продуктът обаче гарантира сигурност, каквато липсва при другите финансови инструменти и затова се разглежда от мнозина не като инвестиция, а като подготовка за нея.

Пенсионни фондове
Въпреки че политици от най-високо ниво, синдикалисти и други заинтересовани правят всичко възможно да очернят действащите в момента пенсионни фондове, така че да запълнят временно с парите им някоя бюджетна дупка, те си остават една работеща алтернатива. Комисията за финансов надзор дава данни за доходността им през последния двугодишен период на всеки три месеца. Последният отчет от 30 септември показва средна доходност на универсалните пенсионни фондове, където се осигуряват всички родени след 1960 г., от 3.25% - доста над средните лихви по депозити. Още по-добри са резултатите при Доброволните фондове, в които хората внасят пари за пенсия по своя инициатива (да, има и такива!). Поради по-голямата свобода при инвестиране на тези активи, те носят доходност от 3.79% годишно.  
Предвид продължаващия спад на лихвите по депозити и държавни облигации в Европа, на пенсионните фондове ще бъде много трудно да постигнат по-добра доходност тази година. Тъй като по дефиниция те инвестират повечето средства в такива смятани за сигурни инструменти, възможностите им са доста ограничени. Процентът влаган в акции не е голям и дори голям бум на фондовите борси няма да покачи доходността с повече от няколко процента. Трябва и да се помни, че това е инвестиция за цял живот и не е изгодно вложенията да се теглят и реинвестират често. Идеята е спестяванията наистина да се трупат за пенсия, за което се полагат и данъчни облекчения.

Български акции 
Инвеститорите в български акции надали са доволни от отишлата си 2015 г. През последните 12 месеца най-старият ни борсови индекс SOFIX се понижи с 15%, а ранопретегленият BGTR30 - с над 9%. Най-добре се справи секторът за недвижими имоти, но и там индексът BGREIT падна с близо 3%.
Тазгодишното понижение обаче е добър сигнал за следващата година, тъй като е отдавна известно, че колебанията в която и да е посока се коригират и пазарът се стреми към дългосрочния си равномерен тренд. Ръст на икономиката (макар и минимален) e налице, което дава добри перспективи на пазара като цяло. Разбира се, ако не се появи някоя поредна криза.

Международни борси
Водещите европейски индекси отчетоха среден ръст от около 3.2% през цялата 2015 г. Британският FTSE 100 спадна с 5,4% през тази година, но френският CAC и германският DAX нараснаха с по 8,5%. В почти всички държави от еврозоната индексите се покачиха съществено благодарение на програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка. Прогнозите са тя да продължи и дори да се разшири през следващата година, тъй като еврозоната е под продължаваща заплаха от дефлация въпреки нулевите и отрицателните лихви. Което подхранва пазара на акции.
В САЩ дългоочакваното повишение на лихвите вече е факт и на фондовата борса положението не е толкова радостно - за годината S&P 500 се понижава с 1.5%, а Dow Jones Industrial Average - с 2.8%. Още по-зле са пазарите в Азия, след като китайската борса се срина с над 30% и повлече всички останали след себе си.

Суровини
След отчайващата за суровините 2014 г. те донесоха разочарование на инвеститорите и през миналата година. Цените на царевицата и пшеницата се понижиха съответно с 12.3% и 23.3%, донасяйки огромни загуби на играчите, заложили на тяхното поскъпване. Цената на златото постигна поредно годишно понижение, смъквайки се с 10%. Среброто падна малко повече - с близо 11 на сто. 
Най-голямата изненада бе петролът, който се смъкна до нива, доскоро изглеждащи абсолютно немислими. Черното злато от сорта Брент започна 2014 г. на цени около 111 долара за барел, а ги завърши на почти половината от тази стойност - 56 долара за барел. През 2015 г. петролът се потопи с още 36% до нива 37-38 долара за барел, каквито на пазара не бяха виждани от 2008 г. С 29 на сто поевтиня и природният газ.
В последно време се множат прогнозите за нов цикъл с продължителни ниски цени на енергоресурсите, което би било много добре за всички държави, които не разполагат със значителни собствени петролни и газови находища като България.