Католическата общност в Русе отпразнува тържествено Рождество Христово с празнични литургии, които вървят от снощи и продължават и днес. Те бяха водени от Никополския епископ Петко Христов и отец Валтер Горра от храма „Свети Павел от Кръста, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

В словото си отец Валтер припомни, че Рождество Христово, както другите празници на християнската вяра, се празнува с поглед както към миналото, така и към днешния ден. „Погледът към миналото е към едно събитие, което е станало преди 2000 години в една пещера във Витлеем, където нашият Господ е станал човек и се е родил в семейството на блажената Дева Мария и Свети Йосиф. Освен този поглед към миналото и с голяма благодарност, че Богът е направил това нещо за нас, другият поглед е към себе си и към този век, към нашия свят – как ние днес можем да живеем това, което пастирите тогава го живяха, как приеха поканата от ангелите да отидат и да видят. Не само да видят, но и да сложат в сърцето си тази любов, тази нова вест, която Бог носи. Това събитие е валидно и днес и е адресирано към всички хора“, каза още отец Валтер.

Вярващите отправиха молитви за любов, взаимна обич и уважение в семейството, за доброта и мир на земята. А отец Валтер призова всички за отворят широко сърцата си. „Пожелавам всички да станем тази пещера, в която преди 2000 години успяха да намерят свободата да се роди Исус. Днес Бог още търси място, където да се ражда, и търси начин да се ражда в сърцето на всеки човек. Тогава отваряме сърцето без страх и с голяма радост, защото иска да живее в нас“, каза отец Валтер Горра.