Новогодишни картички с подписа на Тодор Живков и на други личности от времето на социализма у нас бяха подредени в навечерието на Коледа в Регионалния исторически музей в Русе. Те са дарение от д-р Камен Рикев, който ги наследил от своя баща – дългогодишен директор в Института по царевицата в Кнежа, пише "Монитор".Навремето било прието първите мъже на държавата да изпращат новогодишни поздравления до важни за социалистическата ни държава структури, като посланията са били в типичния за времето стил „Честита да ни е Новата година!”.

Общо седем картички са подредени във витрина в музея. Две от тях носят подписа на Тодор Живков, една – на Гриша Филипов, една – на Станко Тодоров, една – на Георги Йорданов. Две от поздравленията са подписани от академици – Благовест Сендов и Л. Илиев.

„Външният вид и посланията в картичките са изчистени от християнска символика и изместват фокуса от Коледните празници към посрещането на Нова година, което е типично за държавите с атеистичен режим”, обясни уредникът Искрен Великов. Това е обяснението на картичките да се виждат изобразени амфори или други акценти от културно-историческото ни наследство.

Изпращането на новогодишна картичка от висш държавен и партиен ръководител е бил акт, който удостоява получателя с признание за дейността му.