Бати Иване, дай на Бразаята паричка да я омилостивиш! - подканиха зам.-кмета Иван Григоров деца от самодейната група на село Николово. Това стана на площада в центъра на Русе, след като причудливото митично същество изтанцува един буен танц, за да прогони злото. Григоров подаде нещо на Бразаята - видимо достатъчно, защото тя се фръцна и направи последен кръг пред очите на десетките русенци, преди да се прибере зад коледарите. 
Митологичният персонаж беше част от възстановката на обичаите, свързани с Бъдни вечер и Коледа, които вчера представиха самодейците от Николово. Те бяха домакинската група на тазгодишното коледуване на площада, в което взеха участие и коледарски дружини от Средна кула и Тетово /тетовчани са най-младите участници - все голобради момчета/. На плочките пред голямата елха николовчанки постлаха черги и наредиха бъднивечерна трапеза - с постни сърми и чушки, боб, мед, чесън и ритуалния хляб боговица. Те припомниха всичко, свързано с обичая - от прекадяването на трапезата до посрещането на коледарите. 
Всяка от коледарските групи изпя по една мощна мъжка песен и получи гевречета, погача и подаръци. Накрая Иван Григоров пожела на всички светли и благословени празници.