39-годишният Калоян Г., който бе хванат с хероин за 600 лева и се сдоби с обвинения за наркодилър, не успя да се отърве с условна присъда. Въпреки че направи пълни самопризнания, а прокуратурата и адвокатът му си бяха стиснали ръцете на 3 години условно с 5 години изпитателен срок и глоба от 5000 лева, състав на Русенския окръжен съд категорично отказа да одобри споразумението. 
Калоян бе хванат на 18 февруари тази година, а дрогата за търговия заедно с електронна везна бе открита в дома му. Преди това мъжът има 7 присъди, част от които за шофиране пиян и за кражби. 
Смущаващо е осмата му поред присъда да е условна. За наркоразпространението законът предвижда между 2 и 8 години лишаване от свобода и предлагам споразумението да бъде коригирано и на Калоян да му се наложи наказание 2 години строг затвор, заяви съдията. Междувременно беше обърнато внимание, че обвинението срещу него е безспорно доказано и осъдителната присъда не му мърда. Адвокатът му пък изтъкна, че мъжът е 76% освидетелстван инвалид и има тежки заболявания, между които диабет, за които полага сериозно лечение. Затова Калоян бил склонен да лежи в затвора не повече от 1 година. След пазаренето обаче стана ясно, че страните няма да се спогодят.
Затова съдията отказа да одобри предложеното условно наказание, тъй като сметна, че противоречи на закона, а решението не може да се обжалва. Това означава, че с Новата година Калоян ще очаква стандартен съдебен процес с надеждата да си извоюва наказание под минималното, което законът предвижда.