Славомир Стоичков, който бе задържан в ареста на 12 юни, след като приятелската разходка из Търговище с бившата му любима Невена приключила с отвличане и скок на момичето от прозореца от хотел в Писанец, поиска пълна свобода. До средата на септември младежът бе задържан в ареста, но след това Апелативният съд във Велико Търново измени мярката му за неотклонение в домашен арест. И това обаче не се хареса на 22-годишния младеж от Търговище и той поиска да излиза свободно, за да може да работи. Според адвокатите му майка му е онкоболна и безработна, а семейството било пред финансова криза и недоимък. В подкрепа на тези си твърдения защитниците на Славомир представиха документ от фирма, която декларира, че във всеки един момент е готова да го наеме на работа. Отделно адвокатите определиха като притеснително удължаването с 2 месеца на срока на разследването на случая.
Прокуратурата обаче посочи, че освен за опит за убийство и отвличане Славомир може да отговаря и за отнемане на кола, което би утежнило положението му. Освен това майка му била безработна от 2002 година.
Както „Утро“ писа, докато бившата двойка се разхождала, Славомир решил да отвлече момичето и тръгнал с нея към Писанец, където живеела баба му. Още по пътя 23-годишната му пленница отнесла удари, а терорът продължил и в стая за гости в селцето. Невена паднала през прозореца от втория етаж на хотелчето, след като е била наръгана три пъти с нож в корема. В стаята пък Славомир бе открит с кървящи китки на ръцете, след като опитал да си пререже вените. След издевателствата Невена лежа в Интензивното отделение на русенската болница в тежко състояние, а после направи постъпки да оневини насилника си. Според адвокатите на момчето той няма никаква вина за раните на Невена. 
По намерения в стаичката нож била открита само кръвта на Славомир, който се мъчел да сложи край на живота си. Невена пък сама решила да скочи през прозореца, но се нанизала на винкели и от това били раните й, твърди защитата. Адвокатите за пореден път посочиха, че полицията е действала неадекватно във фаталния ден и е била „въоръжена“ с търмък, лопата и щанга тип „кози крак“. Заради нестандартния арсенал Славомир се стреснал.
Въпреки молбите на адвокатите му обаче момчето не бе пуснато в по-лека мярка за неотклонение и ще чака присъда под домашен арест, реши Окръжният съд. Решението може да се обжалва.