Кметовете на Ветово, Писанец и Сеново оспорват минималните заплати, с които Общинският съвет ги наказа в началото на техния нов мандат. Обжалване на това решение е изпратил и областният управител Стефко Бурджиев.
Както е известно, от ноември общинският кмет Георги Георгиев вече се разписва срещу 730 лева, кметицата на Сеново Инна Георгиева от БСП е порязана с възнаграждение от 390 лева, а колежката й в Писанец Виолета Неделчева от местна коалиция „Бъдеще за всички“ ще получава едва 380 лева. Предложението тримата да вземат минималните заплати, които законът предвижда за техните постове, дойде от ГЕРБ и реално с подкрепата на ДПС идеята мина. На другия полюс се оказаха кметовете на Глоджево и Смирненски Илхан Абтиходжев и Салих Салиев, които ще получават по 1650 лева, а управникът на Кривня Реджеб Аков - 1400 лева.
Кметовете пишат до съда, че предложенията за корекция на заплатите им, снижени до прага на минималното възнаграждение, са внесени и гласувани от общинските съветници без обосновка и мотиви. Тъй като обаче жалбите им не са редовни, предстои да ги коригират и едва след това съдът ще насрочи заседанията, в които ще обсъди възраженията им.
През предишния си мандат кметът Георгиев е получавал 1462 лева. Кметовете на Сеново и Смирненски, които и тогава са били Георгиева и Тахиров, са вземали  627 лева. Кметът на Глоджево Абтиходжев се е разписвал срещу 716 лева, а Аков на Кривня - срещу 607 лева. Най-малко е гласуваното възнаграждение на кметския наместник на Писанец Неделчева - 420 лева.
Подобен спор за заплатата си води преди време и бившият кмет на Две могили Николай Христов, след като Общинският съвет реши да му намали възнаграждението от 1462 лева на 900 лева с мотивите, че в работата му имало недостатъци и пропуски. Той бе с редуцирана заплата от 1 април 2013 година, но чак през февруари тази година след прехвърляния по инстанции съдът се произнесе в полза на Христов и заяви, че възнаграждението му неправилно е било посечено.