Службите за бързо реагиране в Русе са готови да действат своевременно при критични и екстремни ситуации, се разбра от проведената вчера работна среща между областния управител Стефко Бурджиев и шефовете на РЗИ, ЦСМП, ОДМВР, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Митница Русе, Областно пътно управление и Регионален център 112.
Поделенията на пожарната в града и региона са взели всички мерки за действия при огневи ситуации, експлозии на самоделни бомбички и на пиратки, посочи шефът на огнеборците комисар Димитър Павлов.
Всички заведения са проверени, а магазините са инспектиране за незаконна продажба на пиротехнически изделия.
Областната дирекция на МВР ще засили полицейското присъствие пред големите ресторанти и по улиците. Освен патрулки в града ще се движат и пеши патрули, които ще извършват проверки на съмнителни лица, ще наблюдават от кои тераси се хвърлят пиратки и ще следят за реда пред заведения за хранене, каза директорът на ОДМВР ст. комисар Теодор Атанасов.
Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Пенка Бахчеванова посочи, че дежурните екипи по празнизничните дни имат готовност да обслужват всички спешни случаи. Пияните с видими наранявания ще бъдат транспортирани до болницата. Останалите прекалили с алкохола, които евентуално бъдат открити в безпомощно състояние по тротоари, ще бъдат транспортирани до домовете им, каза д-р Бахчеванова.
Всички болнични заведения в региона са инструктирани да действат при зимни условия и да приемат премръзнали хора, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Дежурните от отдел „Противоепидемичен контрол“ и шофьор са на разположение 24 часа в денонощието да реагират при нужда.
На Дунав мост е създадена организация за предотвратяване на трафик на контрабандни стоки или на мигранти, каза началникът на Митница Русе Венцислав Халаджов. По думите му вече е проведена среща с фирмата, която отговаря за почистване от сняг по съоръжението. Директорът на Областно пътно управление Минчо Минчев също каза, че техниката е готова за почистване на пътищата, ако след 27 декември наистина завали сняг, каквато е прогнозата на синоптиците.
Дежурните служители в Районен център 112 са обучени да реагират на некоректно подадените сигнали и всеки, който си позволи да внесе суматоха по празниците, ще бъде предаден на полицията, обясни директорът Поля Трендафилова.
От докладите на шефовете на службите за бързо реагиране разбрах, че имат готовност за комуникации помежду си при екстремални условия за недопускане на смъртни случаи и тежки наранявания по празниците до края на годината, обобщи накрая губернаторът Стефко Бурджиев.