Изумително слънчева усмивка просиява на лицето на 7-годишната Силвена, която дружелюбно ни посреща в кабинета на логопеда в СОУ „Възраждане“ Мария Иванова. Първокласничката веднага с охота влиза в разговор и е трудно човек да повярва, че това сияйно дете е с една от най-мрачните диагнози - детска церебрална парализа. 
Беше на година и осем месеца, а все още не можеше нито да седи, нито да се изправя, разказва майката Венелина. Лекарите определят безапелационно заболяването и започва неистовият труд да се преодолее, доколкото е възможно, диагнозата. Започват редовни занимания с рехабилитатори. За щастие, досега се справяме само благодарение на упражненията с рехабилитатори и не сме стигали до необходимост от операция, казва майката. Много ни помогнаха и грижите на учителите и на ресурсната учителка в детска градина „Пинокио“, а децата и педагозите винаги я включваха в сценки и тържества, добавя тя, като уточнява нещо, което се вижда и без друго: че интелектът на детето не е увреден непоправимо от заболяването.  
От септември Силвена вече е първолаче. Изборът пада на училище „Възраждане“, където освен че среща разбиране и приятелство, детето има възможност да се занимава с логопеда Мария Иванова. Момиченцето има проблем не само с крайниците, но и с мимическите мускули, обяснява Иванова, която с разнообразни упражнения и специфични техники помага на детето да се отпусне и да произнася различните звукове. Отработили сме по-голямата част от звуковете, сега ни остава един от най-трудните - „р“, казва логопедът и отбелязва, че Силвена се справя много добре. 
Вчера първокласничката и специалистката показаха в открит урок благодарение на какви действия достигат до отчетливо произнесените звукове. Под ръководството на Мария Иванова малката Силвена постепенно сътвори пластична картинка - грозд, от цветен пластилин, като накрая гарнира художествената си творба с щастлива усмивка.