Ръководството на ФК „Дунав“ вече подписа договор с халфа на „Банско“ Янислав Иванов. Набелязани са и други попълнения. „Утро“ потърси за повече яснота старши треньора на отбора Веселин Великов.

- Веско, в каква посока като играчи на отделни постове върви селекцията?
- До края на годината трябва да получим отговор от още един офанзивен полузащитник. Мисля, че почти сме се разбрали с него. Предпочитам все още да не съобщавам името му. Наясно съм с качествата на това момче и съм сигурен, че ще е полезен за нашия тим. В подготовката иначе ще се включи Ангел Здравчев. Знаете, че той е юноша на „Литекс“.

- Здравчев бе за кратко футболист на „Дунав“ по времето, когато старши треньор беше Самир Мъстънов, но нещо не му потръгна. 
- Вече ме информираха за този период на Ангел в Русе. Искам да го видя, пък от него ще зависи дали ще остане в отбора. Освен че вече имаме Янислав Иванов, трябва да вземем поне още двама футболисти. 

- Ще има ли освободени?
- Абсурд! Ние нямаме хора! Изтикахме есента на мускули само с 15 души! И всички от тях, без никакво изключение, заслужават само добри думи за борбеността си. В 17 мача допуснахме само една загуба. А можеше и да не загубим, ако съдията не ни препъна в Горна Оряховица. Вкарахме най-много голове в групата - 35! Тези цифри не са за подценяване. Не че трябва да се главозамайваме. 

- „Дунав“ като че ли пострада най-много от съдийството.
- Със сигурност бяхме един от най-ощетените отбори. Феновете видяха как ни свирят вкъщи, представете си какво беше в двубоите ни като гости! Чувам и гледам как съдийската комисия награждава сега рефери на топ ниво. Чудесно, нека да има празници, нека да има отличени хора! А кога ще има и наказани съдии? Ние като футболисти и треньори също имаме трески за дялане, но българският футбол никога няма да помръдне и крачка напред, ако не се стимулира безпристрастната работа на реферите. Аз не искам да ни помагат. Напротив! Нека да свирят каквото виждат. Дузпа ли? Дузпа! Червен картон ли? Червен! А те какво правят понякога - правят една грешка, започват да залагат на компенсации и се оплитат докрая. В известен смисъл дори съм удовлетворен, че правата на Георги Йорданов и Таско Тасков бяха спрени, но само с подобни временни мерки няма да стане. Да носят временна отговорност не е решение. Не може суровите санкции да важат само за футболисти и треньори. Нали и съдиите са в играта, нали и те получават хонорари за своя труд!  

- Каза, че си доволен от всички в отбора. Няма ли все пак да отличиш хора, които бяха с крачка напред пред другите?
- Аз познавам най-добре качествата на нашия тим. Неговата сила е в колектива! А този отбор може много повече. Твърдя, че моите момчета разкриха през есента 60-70 процента от възможностите си. Кого бих отличил? Имахме истински капитан като Деян Димов! Когато Юлиян Ненов дойде при нас, никой не го знаеше, а сега всички разпитват за него. Направи много силна есен и аз съм му го казвал лично. Нека да не спира дотук. 

- Да не стане така, че да го изпуснете както Андреас Васев?
- За разлика от Васев Юли има трансферна цена и който иска да го има, ще трябва вече да плаща.

- А има ли конкретен интерес към него?
- Не бих искал да коментирам темата. Най-добрият отговор на този въпрос може да бъде даден от президента на клуба д-р Симеон Симеонов. Крайното решение принадлежи на клубното ръководство. Ако офертите ги има и са достатъчно силни, всеки се би замислил. Като треньор бих искал Юли да остане при нас. Така както исках да остане и Андреас. Ако двамата играеха по фланговете за отбора на „Дунав“, Мирослав Будинов щеше да реализира поне 10 гола. Искам да кажа и нещо друго - през пролетта ще видите в съвсем друга светлина момчета като Георги Чакъров, Деян Лозев, Бранимир Костадинов. За мене, по най-различни причини, те не разгърнаха през есента и 50 процента от потенциала си. Сега, когато направят добра зимна подготовка, ще изглеждат различно. Вярвам, че ще е така. 

- Как изглеждат празниците на фона с първото място в „Б“ група?
- Усещането е приятно. Аз и футболистите обаче знаем едно - да изкачиш върха е по-лесно, отколкото да се задържиш трайно на него. През пролетта ни чакат 13 мача. Всеки от тях ще е финал. Трябва да сме в такава спортно-техническа и психическа форма, че да удържим първото място. Няма де е лесно, но момчетата имат характер да отстояват позицията на отбора. Доказаха го през цялата 2015 година. Първи във „В“ група, носители на купата на Аматьорската лига, сега сме и водачи в „Б“ група...

- Какво включва програмата за зимна подготовка?
- На 20 януари трябва да играем контрола с „Добруджа“. На 27 януари ще посрещнем „Етър“ в Русе. На 30 януари ще гостуваме на „Берое“ в Стара Загора. Вече потвърдихме, че от 6 до 16 февруари ще участваме на международен турнир в Албена.

- Появиха се противоречиви информации за участниците в този турнир.
- Последното, което знам, е, че организаторите ще поканят 8 отбора. Ще бъдат сформирани две групи по 4 тима. Участниците дотук сме ние, „Локомотив“ /Горна Оряховица/, „Черноморец“ /Балчик/, „Черно море“ /Варна/, два молдовски отбора. Хубаво е, че ще изиграем минимум поне 3 мача. 

- Като стана въпрос за „Локомотив“ /ГО/, сигурно си научил, че по принцип едни и същи хора от Велико Търново били пращани за делегати и съдийски наблюдатели за мачовете в Горна, защото клубът така пестял средства?
- От вас чувам тази история. Смешно е! Все едно в Русе да бъдат аташирани едни и същи длъжностни лица, пък мачовете ни да бъдат свирени през седмица от силистренски или разградски съдия.

- Весели празници на тебе, на отбора ти и да удържите първото място до промоция в „А“ група!
- Благодаря! Да сте живи и здрави! Искам да се възползвам от този разговор, за да изпратя специални поздрави за феновете на „Дунав“. Те ни помогнаха много през есента. Благодаря им! Надявам се, че и през пролетта ще бъдат до нас. Интересът към футбола в Русе е очевиден и когато отборът върви, публиката на стадиона е доста повече. Бих искал да сме заедно обаче и когато имаме трудности в някои мачове. И съм сигурен, че ще е така.