С повече от половин час закъснение пристигна снощи в Русе Слави Трифонов за среща с русенските студенти. Почти пълна беше залата на Канев център, като младежите бяха пропускани да влязат срещу студентска книжка. На няколко пъти от редиците се разнасяха ръкопляскания, които подканяха екипа на „Шоуто на Слави“ да излезе на сцената. Дългия зае „шефския“ стол на сцената - креслото на колелца, докато неговите колеги Евгени Димитров Маестрото, Тошко Йорданов, Филип Станев и Иво Сиромахов седнаха на обикновени столове, и разговорът за поискания от Трифонов и съратниците му референдум за промяна на избирателната система, намаляване на броя на депутатите и свиване на партийните субсидии започна. 
Правим тези срещи със студентите, за да разберем как се чувствате, какво мислите по важните проблеми, защото ако има някаква надежда за България, то тя е във вас, каза Иво Сиромахов.
След него Слави Трифонов направи дълго въведение, за да мотивира хората в залата да споделят мненията си.
Покрай това, че правим телевизионни предавания, не се страхуваме да си изказваме позицията, но има куп неща, които не ни харесват, затова предприехме инициативата за този референдум, каза той. Според него положителен резултат на референдума ще даде възможност да се избират качествени, стойностни и морални политици, „защото сегашните не са такива“. За нас е важно да ви чуем на живо, каза той.
Още първата студентка - второкурсничката от Юридическия факултет Надежда Сашева, с въпросите си всъщност даде възможност гостите да разгърнат красноречието си. Момичето попита как точно ще се постигне намаляването на броя на депутатите, а Слави разказа за 17-милионна Холандия, в която всичките 140 депутати са задължени със закон да ходят на работа с колело, за разлика от България. Ние по-долу ли сме от Холандия, попита той и призова студентите да си представят как избирателите могат да задължат и родните политици да пътуват с велосипеди и нарисува хипотетична картинка как русенският кмет и ректорът на Русенския университет карат колелета.
Приблизително в този дух продължи срещата, като повечето от студентите с въпроси бяха бъдещи прависти. Те питаха конкретно и дори даваха предложения за бъдещи референдуми - например, да се въведе и у нас правото да се гласува на избори само след платени данъци. Въпросът е да има референдум, заключи Сиромахов. А Тошко Йорданов допълни: „Направим ли веднъж референдум, те /политиците - б.а./ ще знаят, че можем да го направим и втори път и ще се съобразяват!“.